11. 6. 2013

Gurmán Fest Bratislava a Gastrofestival komunít migrantov


Víkend sme s frajerkou a priateľmi strávili v hlavnom meste, kde sa okrem iných podujatí konali aj dva foodfesty. Prvý z nich je komerčného charakteru a pravdepodobne ste o ňom vďaka mediálnej kampani prinajmenšom počuli. Keďže išlo už o piaty ročník, organizátorom sa podarilo vychytať väčšinu chýb a chybičiek, ktoré začiatky takýchto podujatí spravidla sprevádzajú. Napriek desivým predpovediam a predošlej povodňovej pohotovosti bolo počasie celkom pekné a myslím, že v sobotné poobedie si organizátori mohli gratulovať k rekordnej návštevnosti. Práve v tom čase sme sa na festivale ocitli aj my a Medická záhrada takpovediac praskala vo švíkoch. Čakanie pri jednotlivých stánkoch sa kvôli tomu predĺžilo, pričom absolútny rekord dosiahli borci z El Gaucha, ktorých stanovište bolo obliehané ako Stalingrad (ne)blahej pamäti a aj napriek tomu, že grilovali ako satanáši, rad sa nezmenšoval. Tak mi síce unikli ich klobásky, no bohato som/sme si to vynahradili pri iných reprezentantoch zastúpených reštaurácií. Tu je krátky flight.



Domáca kačacia paštéta podávaná s tymiánom a zemiakovým chlebíkom (2 G) a Rizoto Verde so zelenými fazuľkami, baby špenátom, grilovanými kuracími nugetkami, čerstvými bylinkami, posypané strúhaným syrom (3 G)z podniku Pulitzer restaurant café bar. Paštéta bola troška nezvyčajne ochutená a rizoto by sa pokojne zaobišlo bez syra, no inak bez výhrad.



Druhou zastávkou bol Osaka Sushibar, kde si moja drahá polovička dala Grilované kačacie prsia so špeciálnou omáčkou a ryžou, zatiaľ čo ja som sa pustil do Sushi setu. Obe jedlá boli chutné (po minuloročnej ochutnávke to bola stávka na istotu) a nesklamali.



Vo Wellness Hotel Grand Jasná si Ivona vybrala Jelení guláš dusený na červenom víne so slivkovým lekvárom so žemľovou plnkou s pečenými jadrami slnečnice (3 G). Guláš bol síce dobrý, no dosť nevýrazný, zato plnka bola famózna a pozdvihla chuťový zážitok z jedla o úroveň vyššie. Ja som tu ochutnal Rebarborový puding s jahodovým pyré (2 G), ktorému nemám čo vytknúť, snáď mohol byť ešte o niečo rebarborovejší ale to je otázka chuti.



Bravčové líčka po burgundsky s gratinovanými zemiakmi (3 G) a Jahodovo-medovkové smoothie (1 G) zo Sheratonu. Líčka  na môj vkus opäť dosť nevýrazné a nebyť skvelých gratinovaných zemiakov, bol by to šedý priemer. Smoothie určite potešil všetkých detských návštevníkov festivalu, pretože jeho výrazná sladkosť potláčala chuť jahôd, o medovke nehovoriac.


Po krátkej prestávke a výlete do centra Bratislavy sme sa ešte na chvíľu vrátili a mne sa podarilo ochutnať Pečené prasiatko podávané s kváskovým chlebom a horčicou (3 G) z Penziónu u Juhása, ktoré bolo výborné a slečna si dala Tapiokové perly s mangom, ananásom, bielou čokoládou a kokosovou ľadovou omáčkou z FOU ZOO a nebola ani trošku sklamaná.

Celkový dojem z festivalu bol dobrý, ubudla výkrmňa Coca-Coly (aj keď menší stánok sa našiel) a v Medickej záhrade sa dalo prežiť príjemné poobedie. Zastúpenie reštaurácií bolo takmer zhodné s minulým ročníkom, takže tu sa nijaké prekvapenie nekonalo. Tak, ako minulý rok, chýbali kvalitné pivá a kvalitné nealko nápoje vrátane nebalenej čistej vody. Ja viem, že je to biznis ale zopár fontánok s pitnou vodou, by nebolo na škodu. Vegetariáni a vegáni si už tradične na podobných podujatiach môžu trhnúť nohou alebo si privodiť hyperglykémiu konzumáciou dezertov.

Napriek všetkým nedostatkom a komunikačným prešľapom si myslím, že sa na toto podujatie oplatí prísť a urobiť si obraz o tom, čo sa v slovenských reštauráciách varí a ponúka, pričom treba podotknúť, že nemalú zásluhu na celkovom dojme má príjemný priestor parku.

Druhým podujatím bol Gastrofestival komunít migrantov, ktorého tretí ročník sa uskutočnil počas nedeľného popoludnia v rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad v záhrade Grassalkovichovho paláca. Tento festival mal komorný charakter a jeho cieľom bolo predstaviť jednotlivé komunity prostredníctvom ponúkaných jedál, ktorých degustačné porcie ponúkali návštevníkom záhrady zdarma. Mohli ste tak ochutnať pestrú paletu jedál, od jarných závitkov cez pirohy plnené mäsom, až po tureckú kávu a rôzne zákusky. Celková atmosféra bola veľmi príjemná, návštevníci aj zastupitelia reprezentujúcich sa krajín boli dobre naladení, po sobotňajšej masovej akcii to bola vítaná zmena. Cieľom bolo najmä potlačiť u ľudí rôzne predsudky voči migračným skupinám, no myslím, že takýto ľudia tento festival ani nenavštívili. Keďže som následkom spánkového deficitu ledva zapletal nohami, počet ochutnaných jedál bol pomerne malý. Nebudem sa preto púšťať do hodnotenia a ponúkam vám namiesto toho zopár fotiek. U mojej priateľky ale rozhodne bodoval stánok Afriky, ktorého kuchyňa jej veľmi chutila.










Vskutku pekný a zaujímavý festival, na ktorý sa nabudúce prídeme pozrieť lepšie pripravený a oddýchnutý.

6 komentárov:

  1. veľmi zaujímavé, hlavne ten Gastrofestival komunít migrantov, tiež by som ochutnala nejaké Africké jedlá, ktovie či aj v Prahe sa takéto niečo deje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej hej, bola to dobra akcia, nabuduce si ju uzijem naplno. Podla mna sa aj v Prahe nieco podobne najde :)

      Odstrániť
  2. Bol som na Gurman feste
    a zdal sa mi predrazeny
    aby som za malu ochutnavku zaplatil 3 Eura(cize skoro tolko ako za obedny listok) sa mi zda naozaj privela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Suhlasim, ze v mnohych pripadoch su degustacne porcie predrazene, najma ak sa ma jednat o promo akciu pre jednotlive podniky.

      Odstrániť
  3. Tak si to zhrnieme. Pre vegetariánov nič, čistá vodani nikde, separované koše ? . Ja vravím, bodaj by skrachovali! Kapitalizmus je slepá ulička.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To už nie je kapitalizmus, to je vláda korporácií i keď jedno s druhým súvisí. Čo sa týka vegetariánstva, tak nejak dúfam, že sa k tomu postupne ľudia prepracujú. Keďže viem, ako to na takýchto podujatiach chodí, pitnú vodu mám vždy so sebou vo fľašiach. Na separovaný odpad všetci dosť serú ale v konečnom dôsledku ani to nie je riešenie. Každý by mal mať vlastné nádobíčko prípadne by reštiky mali mať zálohovaný porcelán. Ale to už je moc veľká utópia. V tejto krajine sa ľudia ešte len začínajú tešiť z konzumného spôsobu života :)

      Odstrániť