20. 5. 2013

Zelerová nátierka


Jednoduchá a ľahká nátierka, pre tých, ktorí majú radi zeler. Jeho zvláštna vôňa a chuť totiž nevyhovuje každému. Pamätám si, že ako malý by som sa zeleru nedotkol ani metrovou palicou. Snáď to bolo spôsobené aj jeho nefotogenickým vzhľadom, je fakt, že rajčinky a mrkvička vyzerajú o niečo lákavejšie. Ak teda patríte k ľuďom, ktorí ho jedia a dumáte, čo si dať na chlieb namiesto šunky alebo paštéty, skúste túto nátierku. Budete potrebovať:

1 lyžičku olivového oleja
100 g najemno nastrúhaného zeleru
2 reďkovky
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžicu nátierkového masla
3 lyžice kyslej smotany
čierne korenie
kurkuma (alebo červená paprika)
soľ 
pažítka

Nastrúhaný zeler krátko osmažte na olivovom oleji. Pridajte štipku kurkumy (alebo červenej papriky), ktorá tu slúži len ako farbivo, aby nátierka nepôsobila malátnym dojmom. Zeler nechajte vychladnúť a medzičasom si nadrobno nakrájajte reďkovky a pažítku. V miske zmiešajte zeler, citrónovú šťavu, reďkovky, pažítku, nátierkové maslo a kyslú smotanu. 


Ochuťte soľou a čiernym korením a podávajte na dobrom domácom chlebe. 

P.S. Zeler je veľmi bohatým zdrojom vitamínu K, niektorých nákladných minerálov (fosfor, železo, vápnik) a napríklad i niektorých súčastí B-komlexu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára