Víkend sme s frajerkou a priateľmi strávili
v hlavnom meste, kde sa okrem iných podujatí konali aj dva foodfesty. Prvý z nich je
komerčného charakteru a pravdepodobne ste o ňom vďaka mediálnej kampani
prinajmenšom počuli. Keďže išlo už o piaty ročník, organizátorom sa
podarilo vychytať väčšinu chýb a chybičiek, ktoré začiatky takýchto
podujatí spravidla sprevádzajú. Napriek desivým predpovediam a predošlej
povodňovej pohotovosti bolo počasie celkom pekné a myslím, že
v sobotné poobedie si organizátori mohli gratulovať k rekordnej
návštevnosti. Práve v tom čase sme sa na festivale ocitli aj my
a Medická záhrada takpovediac praskala vo švíkoch. Čakanie pri
jednotlivých stánkoch sa kvôli tomu predĺžilo, pričom absolútny rekord dosiahli
borci z El Gaucha, ktorých stanovište bolo obliehané ako Stalingrad
(ne)blahej pamäti a aj napriek tomu, že grilovali ako satanáši, rad sa
nezmenšoval. Tak mi síce unikli ich klobásky, no bohato som/sme si to
vynahradili pri iných reprezentantoch zastúpených reštaurácií. Tu je krátky
flight.
Domáca
kačacia paštéta podávaná s tymiánom a zemiakovým chlebíkom (2 G) a Rizoto Verde so zelenými fazuľkami, baby
špenátom, grilovanými kuracími nugetkami, čerstvými bylinkami, posypané
strúhaným syrom (3 G)z podniku Pulitzer restaurant café bar. Paštéta
bola troška nezvyčajne ochutená a rizoto by sa pokojne zaobišlo bez syra,
no inak bez výhrad.
Druhou zastávkou bol Osaka Sushibar, kde si moja
drahá polovička dala Grilované kačacie
prsia so špeciálnou omáčkou a ryžou, zatiaľ čo ja som sa pustil do Sushi setu. Obe jedlá boli chutné (po
minuloročnej ochutnávke to bola stávka na istotu) a nesklamali.
Vo Wellness Hotel Grand Jasná si Ivona vybrala Jelení guláš dusený na červenom víne so
slivkovým lekvárom so žemľovou plnkou s pečenými jadrami slnečnice (3
G). Guláš bol síce dobrý, no dosť nevýrazný, zato plnka bola famózna
a pozdvihla chuťový zážitok z jedla o úroveň vyššie. Ja som tu
ochutnal Rebarborový puding
s jahodovým pyré (2 G), ktorému nemám čo vytknúť, snáď mohol byť ešte
o niečo rebarborovejší ale to je otázka chuti.
Bravčové
líčka po burgundsky s gratinovanými zemiakmi (3 G) a Jahodovo-medovkové smoothie (1 G) zo
Sheratonu. Líčka na môj vkus opäť dosť
nevýrazné a nebyť skvelých gratinovaných zemiakov, bol by to šedý priemer. Smoothie určite potešil všetkých detských návštevníkov festivalu,
pretože jeho výrazná sladkosť potláčala chuť jahôd, o medovke nehovoriac.
Po krátkej prestávke a výlete do centra
Bratislavy sme sa ešte na chvíľu vrátili a mne sa podarilo ochutnať Pečené prasiatko podávané s kváskovým
chlebom a horčicou (3 G) z Penziónu u Juhása, ktoré bolo
výborné a slečna si dala Tapiokové
perly s mangom, ananásom, bielou čokoládou a kokosovou ľadovou omáčkou
z FOU ZOO a nebola ani trošku sklamaná.
Celkový dojem z festivalu bol dobrý, ubudla
výkrmňa Coca-Coly (aj keď menší stánok sa našiel) a v Medickej záhrade sa
dalo prežiť príjemné poobedie. Zastúpenie reštaurácií bolo takmer zhodné
s minulým ročníkom, takže tu sa nijaké prekvapenie nekonalo. Tak, ako
minulý rok, chýbali kvalitné pivá a kvalitné nealko nápoje vrátane
nebalenej čistej vody. Ja viem, že je to biznis ale zopár fontánok
s pitnou vodou, by nebolo na škodu. Vegetariáni a vegáni si už
tradične na podobných podujatiach môžu trhnúť nohou alebo si privodiť
hyperglykémiu konzumáciou dezertov.
Napriek všetkým nedostatkom a komunikačným prešľapom
si myslím, že sa na toto podujatie oplatí prísť a urobiť si obraz
o tom, čo sa v slovenských reštauráciách varí a ponúka, pričom
treba podotknúť, že nemalú zásluhu na celkovom dojme má príjemný priestor
parku.
Druhým podujatím bol Gastrofestival komunít
migrantov, ktorého tretí ročník sa uskutočnil počas nedeľného popoludnia
v rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad v záhrade
Grassalkovichovho paláca. Tento festival mal komorný charakter a jeho
cieľom bolo predstaviť jednotlivé komunity prostredníctvom ponúkaných jedál,
ktorých degustačné porcie ponúkali návštevníkom záhrady zdarma. Mohli ste tak ochutnať
pestrú paletu jedál, od jarných závitkov cez pirohy plnené mäsom, až po tureckú
kávu a rôzne zákusky. Celková atmosféra bola veľmi príjemná, návštevníci aj zastupitelia
reprezentujúcich sa krajín boli dobre naladení, po sobotňajšej masovej akcii to
bola vítaná zmena. Cieľom bolo najmä potlačiť u ľudí rôzne predsudky voči
migračným skupinám, no myslím, že takýto ľudia tento festival ani nenavštívili. Keďže som následkom spánkového deficitu ledva
zapletal nohami, počet ochutnaných jedál bol pomerne malý. Nebudem sa
preto púšťať do hodnotenia a ponúkam vám namiesto toho zopár fotiek. U mojej priateľky ale rozhodne bodoval stánok Afriky, ktorého
kuchyňa jej veľmi chutila.
Vskutku pekný a zaujímavý festival, na ktorý sa nabudúce prídeme pozrieť lepšie pripravený a oddýchnutý.
veľmi zaujímavé, hlavne ten Gastrofestival komunít migrantov, tiež by som ochutnala nejaké Africké jedlá, ktovie či aj v Prahe sa takéto niečo deje.
OdpovedaťOdstrániťHej hej, bola to dobra akcia, nabuduce si ju uzijem naplno. Podla mna sa aj v Prahe nieco podobne najde :)
OdstrániťBol som na Gurman feste
OdpovedaťOdstrániťa zdal sa mi predrazeny
aby som za malu ochutnavku zaplatil 3 Eura(cize skoro tolko ako za obedny listok) sa mi zda naozaj privela
Suhlasim, ze v mnohych pripadoch su degustacne porcie predrazene, najma ak sa ma jednat o promo akciu pre jednotlive podniky.
OdstrániťTak si to zhrnieme. Pre vegetariánov nič, čistá vodani nikde, separované koše ? . Ja vravím, bodaj by skrachovali! Kapitalizmus je slepá ulička.
OdpovedaťOdstrániťTo už nie je kapitalizmus, to je vláda korporácií i keď jedno s druhým súvisí. Čo sa týka vegetariánstva, tak nejak dúfam, že sa k tomu postupne ľudia prepracujú. Keďže viem, ako to na takýchto podujatiach chodí, pitnú vodu mám vždy so sebou vo fľašiach. Na separovaný odpad všetci dosť serú ale v konečnom dôsledku ani to nie je riešenie. Každý by mal mať vlastné nádobíčko prípadne by reštiky mali mať zálohovaný porcelán. Ale to už je moc veľká utópia. V tejto krajine sa ľudia ešte len začínajú tešiť z konzumného spôsobu života :)
Odstrániť