29. 4. 2013

Flan (kávový)



Flan je, milý moji priatelia v jedle, niečo podobné ako crème brûlée obrátený hore nohami. Nielen preto, že sa z misiek vyklápa ale i preto, že na rozdiel od spáleného krému tu kontrast netvorí teplá chrumkavá krusta ale chladivá karamelová poleva. Napriek tomu, že som znížil množstvo použitého cukru oproti väčšine receptov, stále sa jedná o masívnu kalorickú nálož a rozhodne nepatrí do arzenálu zdravého stravovania. Zato je však veľmi dobrý a ak si ho doprajete raz za čas, nepoloží vás do truhly. Konieckoncov, toto konštatovanie sa týka všetkých kalorických (a inak nebezpečných) dobrôt. Ak budete dennodenne raňajkovať pečený bôčik s hranolkami a majonézou, odporúčam vám  zaobstarať si defibrilátor, je to lacnejšie ako čochvíľa volať pohotovosť. V prípade, že to risknete a urobíte si radosť, na 4 zapekacie misky budete potrebovať:

Krém

1 konzervu nesladeného kondenzovaného mlieka
1 dcl šľahačkovej smotany
4 lyžice cukru (dal som trstinový)
4žĺtka
1 lyžička vanilkového extraktu
2 lyžičky rozpustnej kávy

Poleva

40 g kryštálového cukru
1 lyžica vody

Začnite polevou. Cukor s lyžicou vody rozpustite na slabom plameni na tekutý karamel zlatej farby. Rozdeľte ho do zapekacích misiek a krúžením pokryte misky zvnútra tenkou súvislou vrstvou karamelu. Odložte bokom.

Dajte si rozohriať sporák na cca 150 °C. Vo väčšej mise si rozmiešajte žĺtka s cukrom dopenista. Odložte bokom. Do menšieho hrnca vlejte kondenzované mlieko, smotanu, vanilkový extrakt a rozpustnú kávu rozmiešanú v troške vody. Priveďte tesne k bodu varu a následne za stáleho miešania vlejte k žĺtkom. Dôkladne premiešajte a vzniknutú masu rovnomerne rozdeľte do zapekacích misiek. Misky vložte do hlbšieho plechu alebo pekáča. Zalejte ich minimálne do dvoch tretín horúcou vodou a vložte do rozohriatej rúry. Po 30 minútach by mal byť krém stuhnutý. Opatrne vyberte misky z vodného kúpeľa a nechajte ich vychladnúť a potom vložte do chladničky.

Vychladený flan opatrne vyklopte na dezertný tanierik, prípadne si pri tomto akrobatickom kúsku  zľahka pomôžte nožom, ktorým ho oddelíte od stien misky. Malo by to však ísť bez väčších problémov pretože karamel, ktorým ste vystlali misku bude tekutý a vytvorí polevu, ktorá bude na povrchu stuhnutého krému. Po vyklopení ihneď zjesť.

P.S. Ak náhodou nemáte zapekacie misky, nevadí. Slovíčko flan má pôvod v indoeurópskom základe, znamenajúcom široký, či plochý a dezert sa často pripravuje nie v jednotlivých miskách ale v jednej väčšej, plochej.

P.P.S. Kávomilcom sa ospravedlňujem za kacírske použitie rozpustnej kávy, prosím odložte voodoo bábky a nepichajte do mňa kávovými lyžičkami :)

P.P.P.S. Slovom flan sa vo Veľkej Británii sa označuje úplne iný dezert, to len aby nedošlo k zámene.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára