Ja viem, že názov neznie príliš
honosne v porovnaní napríklad s bažantom na víne. Mäsa, slaniny či
klobás sme si však cez zimu užili až-až a keďže kvalitnej zeleniny je
zatiaľ pomenej, oplatí sa vyskúšať niečo iné.
Vegetariáni a vegáni sa teraz určite blahosklonne usmievajú, že sa
z bežnej veci snažím urobiť novinku. Nesnažím, pre mňa to novinka je
a k fazuľovej nátierke som sa dostal úplnou náhodou, keď som
premýšľal, kde využiť Marmite, ktorý som kúpil v akcii a už dva
mesiace naň sústredene žmúrim pri každom otvorení chladničky v snahe
vydumať, čo s ním.
Takže najprv krátko
k Marmitu. Poprvýkrát vyrobený v roku 1919 na Novom Zélande, neskôr
vyrábaný a veľmi populárny v Británii. Je to nátierka (pasta)
vyrobená z kvasnicového extraktu, vedľajšieho produktu, ktorý vzniká pri
varení piva. Je hladká, lepkavá a má hnedú farbu. Chuť je veľmi
špecifická, výrazná a vzdialene pripomínajúca pivo s jemne nahorklou
dochuťou. Okrem toho je slaná a umami. Ak ju chcete konzumovať čistú,
odporúča sa natierať veľmi poskromne. Nechutí každému, čo vystihuje aj slogan,
pod akým sa predáva: „Love it or hate it“. Keďže som ešte ako malý Daniel
potajme vyjedal tabletky Pangaminu a babka mi poobede nalievala decáky
piva, Marmite mi zachutil ihneď. Samotný je však skutočne veľmi výrazný, takže
som sa rozhodol do niečoho ho pridať. Tak vznikla fazuľová nátierka. Ak chcete
vyskúšať, pripravte si:
1 konzerva fazule (alebo
podobné množstvo uvarenej)
½ lyžičky Marmitu
1 lyžica tahini (sezamová
pasta)
1 reďkovka
1 menšia hrsť žeruchy
½ lyžičky drvenej rímskej rasce
Fazuľa utvorí základ, sezamová
pasta zaistí nátierkovitejšiu
konzistenciu a Marmite dodá a zvýrazní chuť. Tieto tri základné suroviny spolu zmixujte
a pridajte bylinky, zeleninu a koreniny podľa chuti. Ja som pridal
trošku (asi pol lyžičky) drvenej rímskej rasce, ktorá pomáha pri trávení fazule, menšiu hrsť čerstvej žeruchy a nadrobno nasekanú reďkovku. Vďaka
reďkovke nátierka príjemne chrumká a žerucha osviežuje pomerne silnú
a zemitú chuť fazule. Z korenín by som nezavrhoval ani koriander, či
aníz.
Ak Marmite, či tahini nemáte
doma, verte, že sa ich oplatí kúpiť. Vydržia dlho a určite pre ne nájdete
využitie. Ak nie, skúste použiť namiesto
Marmitu sójovú omáčku. Sezamová pasta by sa snáď dala čiastočne nahradiť
olivovým olejom. Natierajte na domáci chlieb
a v prípade rozšafnej nálady pridajte lyžičku bieleho jogurtu.
P.S. Austrálska obdoba Marmitu sa nazýva Vegemite. Poznáte niekto, mali ste možnosť porovnať?
P.S. Austrálska obdoba Marmitu sa nazýva Vegemite. Poznáte niekto, mali ste možnosť porovnať?
no pekne... a teraz aby som sa po večeroch túlal a zháňal marmite :-)
OdpovedaťOdstrániť:D Ešte mi to Lenka bude mať za zlé, že sa túlaš :) Ja som ho našiel v Tescu. Ale je to pecka.
Odstrániťáno, áno, kolegyňa ho tiež našla v tescu a darovala mi ho ;) v detstve nás kde-kto kŕmil drožďovou nátierkou :-) pri výrobe Marmite-u sa zbytočne výrobca drží pri zemi :-) nemuseli by to toľko soliť, a bolo by to echt drožďové ;-)
OdstrániťPrezradíš akú fazuľu si použil? Ja som dal veľkú fľakatú a natierka je tmavá, skoro čierna. V kombinácii s pripáleným sezamom pri výrobe tahini a dvoma lyžičkami marmajtu :-) je pre večšinu rodiny nejedlá :-D Dnes som ju doniesol aj do roboty a otestujem na osadenstve ofisu.
OdstrániťPoužil som taká veľkú bielu ale nemyslím, že na farbe nejak veľmi záleží, robil som ju už aj z takej červenohnedej a bez ujmy. Marmite pridávaj opatrne. Myslím, že ten pripálený sezam robí šarapatu, skús vyrobiť novú tahini alebo 1 pohár kúpiť.
OdpovedaťOdstrániť