5. 11. 2011

Curry alebo kari



Toto označenie zahŕňa veľkú rodinu jedál krajín (nielen) juhovýchodnej ázie. Curry je poangličtená verzia tamilského slova kari (கறி), ktoré znamená omáčka a vcelku vystihuje podstatu jedla. Základom omáčky je curry pasta, ktorú dostanete kúpiť v každom supermarkete, no jej kvalita môže značne kolísať a chuť rôznych druhov sa mení podľa použitých korení a surovín. Preto je ideálne vyrobiť si pastu doma, pokojne vo väčšom množstve a uložiť do mrazničky v požadovaných dávkach. Ponúkam vlastný recept na curry pastu a predtým, než začnete variť, vedzte, že budete potrebovať dobrú zásobu korení a surovín:

1 limetu (kôra a šťava)
5 cm kus zázvoru
1červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1-3 chilli papričky
1 lyžička koriandrových semienok
1lyžička rímskej rasce alias rascovca alias cuminu
1/2 lyžičky kurkumy
2 tobolky kardamomu (semiačka zvnútra tobolky)
3-4 listy kafirovej limety
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica rybej omáčky
1 lyžica ústricovej omáčky
1 lyžička krevetovej pasty
1a pol lyžice hnedého cukru
1 hrsť koriandrovej vňate

Viem, viem. Je to trošku exotické ale ak vás varenie a špeciálne ázijské kuchyne bavia, stojí za to pozháňať si suroviny aj keď to vyžaduje trocha snahy. To však  každá činnosť, od ktorej si sľubujete dobrý výsledok. Veľkú časť surovín dostanete v každom supermarkete alebo v Metre. Výborným zdrojom bol v Nitre i Marks & Spencer, na ktorých týmto uvaľujem nesmiernu kliatbu za zrušenie potravinovej sekcie v Mlynoch v prospech oddelenia odevov. Z ponožiek si curry neuvarím. Exotickejšie kúsky, ako napr. krevetovú pastu, ústricovú omáčku či limetové listy a rascovec môžete zohnať tu. Keď sa dohodnete so známymi, poštovné bude zanedbateľné a zásobíte sa kľudne na celý rok. Najväčší problém je s koriandrovou vňaťou, ktorú sem-tam v rôznej kvalite ponúka Metro. Dá sa celkom dobre pestovať v kvetináči a je to asi najschodnejšia cesta. Ak nemáte, nič sa nedeje, curry bude skvelé i bez neho. Ak máte, vaša výhra.

Cibuľu, cesnak, chilli papričky a zázvor nasekajte nadrobno. Pridajte šťavu a kôru z limety. Semienka rascovca, koriandru a kardamomu podrvte v mažiari a vsypte k predošlým surovinám. Pridajte omáčky, krevetovú pastu (páchne ako hnilé ryby), limetové listy, kurkumu, cukor a všetko rozmixujte na pastu. Tak, a máte základ.



Okrem toho budete ešte potrebovať:

2 ks kuracích pŕs nakrájaných na menšie plátky (2x4 cm)
1 menšiu konzervu drvených rajčín alebo malý pretlak
1 konzervu kokosového mlieka
2 mrkvy (nakrájané na tenučké plátky)
1/2 malého póru (na tentké plátky)
1 hrsť hrášku (mrazeného)
1 hrsť čerstvej alebo mrazenej koriandrovej vňate (príp. petržlenovej)

a ako prílohu:

200-250 g jazmínovej ryže, prípadne basmati.





Na rozpálenom oleji v panvici či woku zprudka opražte posolené kuracie mäso, posuňte ho bokom a opražte curry pastu. O minútu pridajte drvené rajčiny. Povarte 5-10 minút a pridajte kokosové mlieko. Priveďte k varu a pridajte zeleninu. Po dvoch minútach odstavte a dokončite nasekanou vňaťou. Hotovo. Na tanier rozprestrite ryžu a prelejte curry.



P.S. Kokosové mlieko je nevyhnutnou súčasťou thajských curry, v Indii sa používa poväčšine jogurt, takže variácie sa môžu uberať i týmto smerom. Veľa šťastia a ak sa na to niekto dá, očakávam spätnú väzbu :) Pekný deň.

5 komentárov:

  1. taketo by som si dala velmi rada. len keby sa mi chcelo varit...a nieto este zhanat vsetky tie vecicky.
    pipina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Staci jedenkrat zohnat a potom uvarit uz nie je problem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Problém je je jen čerstvý koriandr a na kari pastu by mel být i s korenem, tak ten stale nevim, kde se dá v Blave koupit, pokud nam neroste zrovna na zahrade jako ted v listopadu. Nevite nekdo, zda je v Bratilave obchod s potravinami pro Vietnance nebo Činany?? Mela jsme tip (z fora na Delikatesách) na jeden na Nobelové ulici, ale tam už nejsou.
    Diky Olga

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to Olga: ako som spomínal, s čerstvým koriandrom je problém, preto ak sa dá, nasadiť do kvetináča, a prípadne zamraziť, koreň nepoužívam, ani som sa s tým v receptoch nestretol, no môže byť

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Čavec. Typ na asijské potraviny...http://www.asijske-potraviny.eu/

    OdpovedaťOdstrániť