11. 11. 2011

Kimchi




Kimchi je tradičné kórejské jedlo, vyrábané zo zeleniny za pomoci fermentačného procesu. Je to akýsi vzdialený príbuzný našej kyslej kapusty, avšak agresívnejší. Najčastejšie sa vyrába z napa (čínskej) kapusty, reďkovky či uhorky a často ich sprevádza jarná cibuľka či mrkva. Medzi ďalšie suroviny patrí cesnak, zázvor, chili papričky, sójová omáčka, rybia omáčka aj krevetová pasta. Veľkú službu popularizácii kimchi v západnom svete urobil David Chang z Momofuku, z ktorého knihy vychádza i nižšie uvedený recept ale je mierne upravený. V československom meradle sa ním na svojom blogu zaoberal Cuketka. Pred tým, než sa eventuálne pustíte do výroby tohto lahodného pokrmu, vedzte, že je to naozaj aromatická a výrazná záležitosť. Ak odídete v lete na dlhšiu dovolenku, nenechávajte kimchi bez dozoru. V opačnom prípade nájdete po návrate obydlie v karanténe kvôli porušeniu dohovoru o zákaze chemických zbraní z roku 1997. Ak vás to neodradilo, zaobstarajte si nasledovné:

1 stredná hlávka napa kapusty
2 lyžice soli
100g + 2 lyžice cukru
15 strúčikov roztlačeného cesnaku
20 plátkov zázvoru
5-10g rozdrvených sušených chili papričiek
10g mletej červenej papriky
4 lyžice rybej omáčky 
4 lyžice usukuchi (svetlej sójovky), 
1 lyžička krevetovej pasty
50g mladej cibuľky, nakrájanej na 2,5 cm kúsky, mimo sezóny skúste červenú                cibuľu na jemné plátky
75g natenúčko nakrájanej mrkvy

Kapustu rozkrojte pozdĺžne a pokrájajte priečne na cca 2,5 cm kúsky. Vložte do misy, pridajte soľ, 2 lyžice cukru a nechajte cez noc odležať v chladničke. Z cesnaku, zázvoru, chili vločiek, omáčok, pasty a zvyšného cukru vytvorte pastu a vodou (ak je to potrebné) ju dolaďte na hustejšiu šalátovú zálievku. Z odstátej kapusty zlejte tekutinu, zmiešajte so zálievkou, pridajte mrkvu a cibuľku.

Skladujte v chladničke, absolútny vrchol dosiahne kimchi po dvoch týždňoch, dá sa samozrejme konzumovať skôr i neskôr, postupne naberá na sile a zápachu (vôni). Je skvelou prílohou k výrazným tučným mäsám, k cestovinám (napr. soba), do polievok,  dá sa konzumovať samotné a nedávno som pristihol mamu ako si kimchi nakladá na hrianku.



P.S. Originálny recept používa kochukaru – chili vločky, ak niekto zistíte, kde sa dajú kúpiť, budem vám vďačný.

5 komentárov:

  1. Korejske chilli vlocky lze bezne koupit v Bratislave na Bajkalské v korejském obchode Soul ....? za benzinkou. Vcetne nakládaných krevet a jinyvh specialit korejske, japonské, činské a britske kuchyne..
    zdravi Olga

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Děkuji, při nejbližší cestě do BA se pro ně určitě zastavím.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Original kimci sa nektaja na male kusky, ale hlavka sa pozdlzne rozreze napoly, nalozi sa na noc do silne osolenej vody. Rano sa dvakrat preplachne v cistej vode a az potom sa pridava korenie. Ta sol cez noc kapustu zmakci a zaroven konzervuje, aby kvasenie v chladnicke neprebiehalo tak burlivo. A ked ju po dvich tyzdnoch nechate cez noc pri izbovej teplote, da sa z neho urobit aj skvela netradicna kapustnica.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Original kimchi je silne slovo, lebo kazda rodina ma svoj recept, takze jesto 1000 originalov:) a kludne to krajaju aj na male kusky

    OdpovedaťOdstrániť