je názov jedla pochádzajúci zo španielskeho chile con carne, čo v preklade znamená chili papričky s mäsom. Základom sú teda papričky a hovädzie mäso. Používajú sa i iné druhy mäsa, no pôvodný recept na texaské chili zahŕňa hovädzie bez pridania fazule alebo rajčín. I v koreninách existujú rôzne názory na to, čo ešte do chili patrí a čo už nie. Nie som v tomto smere ortodoxný a snáď mi takí texaskí velikáni ako Chuck Norris & George Walter Bush odpustia konzervu rajčín a dožijem sa svojho ďalšieho chili (ak by som náhle z nevysvetliteľných príčin skonal, viete kto je za tým). Ak by vás zaujímala podrobnejšia debata i recepty na túto tému a zvládate angličtinu, silno odporúčam Kenjiho zo Serious Eats a jeho Real Texas Chili Con Carne. Skvelý chlapík, skvelé recepty.
Vrátim sa však k jedlu, ktoré je na toto ročné obdobie ako stvorené. Sýte, zahrievajúce a výdatné. Tu je moja pomalá hovädzia verzia, na ktorú budete potrebovať tieto suroviny:
700-800g predného hovädzieho
1 lyžicu sadla
1 veľkú červenú cibuľu
1 hrsť chili papričiek
2 konzervy rajčín
1 lyžičku drvených koriandrových semiačok
1 veľkú lyžičku rímskej rasce
1 lyžičku oregana
1 lyžičku červenej papriky
1 lyžicu medu
4 lyžice sójovej omáčky
2-3 sardely
Najprv si pripravte mäso a chili pastu. Polovicu mäsa nakrájajte na menšie kocky a polovicu pomeľte na mäsovom mlynčeku. Má to svoj význam, mleté mäso sa stane súčasťou omáčky a kúsky budú vytvárať štruktúru jedla (máte do čoho hryznúť). Z cibule, papričiek, korenín, medu, sójovej omáčky a sardel a 2 lyžíc rajčín umixujte pastu. Čo sa týka papričiek, zbavte ich všetky okrem jednej semien a žiliek (neplatí, ak ste z thajska). V širokom hrnci alebo hlbšej panvici poriadne rozpáľte sadlo a keď je horúce rovnomerne rozložte pokrájané mäso. Nemiešajte. Nechajte ho z jednej strany pripiecť, trvá to asi 3 minúty. Vyberte ho a odložte bokom. Po minúte rozložte mleté mäso a takisto ho nechajte mierne zatiahnuť. Zhrňte do polovice panvice a na druhej opečte pastu, stačia dve minúty. Zmiešajte dohromady a pridajte i kúsky mäsa. Teraz už iba pridaje rajčiny a nechajte prikryté dusiť na miernom plameni cca 1,5-2 hodiny (aby boli kúsky poži(u)vateľné). Pred dokončením ochutnajte a dolaďte.
Podávajte s kyslou smotanou, cheddarom, papričkami a vňatou koriandra či petržlenu. Želám dobrú a pikantnú chuť.
P.S. Ak vás to láka pridať fazuľu, kľudne do toho. Minimálne polovica jedákov chili s vami bude súhlasiť :)
mnam, to vyzera dobre, dala by som si povedat...
OdpovedaťOdstrániťJa asi s veľkou pravdepodobnosťou vyskúšam tvoj tekvicový koláčik :)
OdpovedaťOdstrániťtu hrst chilli neviem ci by som rozdýchala, ale za pokus to stojí! :D dobrý nápad do tejto zimy
OdpovedaťOdstrániťZávisí na druhu papričiek a tolerancii jedinca :) Okrem toho ja som všetky zbavil jadierok aj žiliek okrem jednej, takže to bolo dosť v pohode.
OdpovedaťOdstrániťzasa na druhej strane, chilli bez chilli? je to jedlo pre "chlapov" a nie pre krasotinky! :D
OdpovedaťOdstrániťPapričky by malo byť cítiť, inak sa to blíži hustejšiemu gulášu :D
OdpovedaťOdstrániť