21. 11. 2011

Pivná štrúdľa s jablkami




Toto je skôr víkendový recept i keď sa nájdu jedinci vypekajúci štrúdle po návrate z práce a týmto vzdávam rešpekt ich odhodlaniu a výdrži. Ja sa odhodlávam cez víkendy a k tým jesenným patria jablká a škorica. Abych nebyl nařčen z vykrádání, původní recept pochází odsaď (konec hlášení v českém jazyce). Zopár vecí som si však upravil a musím povedať, že to funguje :). Ak teda chcete ohúriť svojich blízkych jednoduchou štrúdľou, ktorá nie je presladená a prevonia vám celý byt, poďme na to. Suroviny:

500g polohrubej múky
230g masla do cesta + 20g rozpusteného na potieranie cesta
15 lyžíc čierneho piva do cesta + 15 lyžíc na namočenie hrozienok
1- 2 lyžičky medu
5 stredne veľkých jabĺk zbavených jadrincov a nakrájaných na tenké plátky
1 hrsť hrozienok
1 hrsť mandlí (jemné plátky)
1 hrsť strúhanky
6 lyžíc vanilkového cukru
2 lyžice škorice
1 žĺtok

Múku zmiešajte s nahrubo nastrúhaným maslom, štipkou soli a vlažným čiernym pivom. Vypracujte hladké cesto a dajte na polhodinku odpočívať na teplé miesto. Zvyšných 15 lyžíc piva zmiešajte s medom a do tohoto kúpeľa namočte hrozienka.  Kým cesto odpočíva, nakrájajte si natenko jablká a vkladajte ich do veľkej misy s vodou a trochou citrónovej šťavy, aby nezhnedli. Ak máte zavárané strúhané jablká, zabudnite. Výsledný produkt by bol príliš rozmočený a presladený, predsa nechcete prísť o vašu kuchársku povesť.  Keď sú jablká nakrájané, zapnite sporák na 180 stupňov celzia. Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie. Odpočinuté cesto rozdeľte na dve časti a rozvaľkajte natenko, t.j. mala by presvitať pracovná doska. Potrite rozpusteným maslom a zľahka posypte strúhankou (horných cca 8cm cesta nechajte voľných). Rozložte jablká, posypte mandľami, hrozienkami, cukrom a škoricou. Zarolujte a opatrne preložte na plech. Zopakujte s druhou časťou cesta. Prípadné malé trhlinky nie sú problém, iba ak estetický, no zároveň by štrúdľa nemala vyzerať akoby vám z nej rodina ježkov chcela vykradnúť jablká. Predsa len, jedia aj oči. Obe štrúdle potrite žĺtkom a vložte do rúry na cca 45 minút. Ja zvyknem na posledných 10 minút pustiť ventilátor a úrýchliť tak proces zlatnutia, no u vás to možno bude za 40 a bez vetra. Iný kraj, iný sporák.

Keď sú už všetci členovia domácnosti sústredení v kuchyni a spievajú koledy, vyberte štrúdľu a potrite ju pivom s medom, v ktorom ste marinovali hrozienka. Po chvíli môžete nakrájať, posypať cukrom a podávať.

Želám vám pekný, ničím nerušený, voňavý jesenný podvečer :)

P.S. Kúpte si kvalitné pivo. Vo fľaši vám niečo ostane a nebudete predsa piť kdejaký patok. Konieckoncov, odrazilo by sa to i na vôni cesta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára