26. 8. 2015

Zelené kari




Je inšpirované thajskou kuchyňou a na jeho prípravu bude potrebovať zopár exotických, no pomerne ľahko dostupných surovín. Keď ich už raz budete mať, v chladničke či mrazničke vydržia dlho a rozšíria váš gastronomický záber. Kari pastu si môžete vyrobiť do zásoby a  kvalitou zaručene prekoná väčšinu dostupných polotovarov. Takže si nachystajte mažiar, mixér a uvedené suroviny. Dávka pasty postačí v kombinácii s kokosovým mliekom a kuracími prsiami na jeden obed pre 2 – 4 ľudí.



Zelená kari pasta

1 limeta, šťava a kôra
1 kus citrónovej trávy
1 – listy kafírovej limety
1 biela cibuľa (alebo šalotka)
5 cm kúsok galangalu (prípadne zázvoru)
1 hrsť alebo viazanička koriandrovej vňate
1 paprička (napr. jalapeno, birds eye, podľa preferovanej štipľavosti)
1 lyžica hnedého cukru
1 lyžička drvených kreviet alebo ½ lyžičky krevetovej pasty
1 lyžica ustricovej omáčky
1 lyžica rybej omáčky
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžička koriadnrových semienok
1 lyžička rascovca rímskeho
2 tobolky kardamómu

Ostatné

2 kuracie prsia
1 lyžica slnečnicového oleja
1 konzerva kokosového mlieka

Koriandrové semienka, rascovec a zrniečka z toboliek kardamómu rozdrvte v mažiari. Strednú časť citrónovej trávy (bez drevnatého konca) pokrájajte na kolieska. Galangal (zázvor) pokrájajte na jemné plátky krížom cez vlákna. Vňať, papričku a cibuľu nasekajte nahrubo. Všetky suroviny vložte do misy (prípadne priamo do nádoby mixéru) a postupne umixujte dohladka. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte. Pasta má byť výrazná a vyvážená zmes chutí (sladko-kyslo-umami-pikantná).

Keď máte pastu hotovú, nakrájajte kuracie prsia na kúsky. Rozpáľte na panvici lyžicu olej a prudko opečte mäso. Zhrňte ho na jednu časť panvice a na druhej opečte pastu. Po minúte prilejte rozmiešané kokosové mlieko a krátko povarte, kým je mäso mäkké. Podávajte s jazmínovou ryžou. Jedlo je to veľmi návykové a už po niekoľkýkrát opakujem, že do exotických surovín sa oplatí investovať, spestrenie jedálnička vám tých pár eur bohato vynahradí.

P.S. Na fotke je paprička Naga Morich, pretože inú čerstvú som nemal poruke. Ak sa k nej dostanete, určite ju nedávajte do pasty celú. Pre drvivú väčšinu slovenskej populácie by bol výsledok nejedlý.

P.P.S. Thajský názov v doslovnom preklade znamená sladké zelené kari . Slovíčko sladké sa však vzťahuje k označeniu farby (jemná zelená, ktorá vznikne zmiešaním zelených papričiek a kokosového mlieka) a rozhodne neznamená, že jedlo nie je pálivé :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára