Teda vlastne Sikulský guláš (odvodené z maďarského
Székelygulás) je klasika najvačšá na
svete. Ja som sa ho naučil variť v tlakovom hrnci, vlastne odkedy ho mám,
takmer všetko skúšam variť v tlakovom hrnci. Jednoznačná úspora času,
energie a šťavnatý výsledok. Treba však pamätať na to, že akonáhle
suroviny naládujete dovnútra, budú sa variť všetky spolu a rovnaký čas.
Takže je potrebné zaonačiť prípravu tak, aby sa rozvarilo len to, čo má. Budete
potrebovať tieto suroviny:
750 g bravčového pliecka
750 g kapusty
5 cibúľ
1 cesnak
1 zemiak
200 ml šľahačkovej smotany
1 lyžicu bravčovej masti
5 guličiek čierneho korenia
2 guličky nového korenia
1 bobkový list
1 lyžica červenej papriky
1 lyžička soli
Mäso nakrájajte na kocky veľkosti cca 2 cm a prudko ho
opečte na masti, aby trošku zhnedlo. Stačí tri minúty, potom ho vložte do hrnca.
Kapustu zľahka prepláchnite vodou a pokrájajte.
Pridajte
k mäsu. Cibuľu narežte na hrubšie mesiačiky a opečte na
masti, na ktorej sa opekalo mäso. Keď začne cibuľa zlatnúť, pridajte k nej nakrájaný cesnak, premiešajte a odstavte z plameňa. Cibuľu s cesnakom vložte do hlbšej misy.
Očistite zemiak, pokrájajte ho na kúsky a pridajte k cibuli. Poprášte červenou
paprikou a osoľte. Do panvice, v ktorej ste opekali mäso
a cibuľu vlejte 3-4 dcl vody a odvarte pripečené kúsky. Vodu vlejte
k cibuli a zemiakom. Rozmixujte na redšiu pastu a prilejte
k masu a kapuste. Korenie a bobkový list zaviažte do kúska gázy,aby ste ich po uvarení nemuseli loviť, a pridajte ich do hrnca.
Priveďte zmes
k varu, uzavrite hrniec a varte pod tlakom na druhom (vyššom) stupni 25 minút.
Odstavte z plameňa a nechajte uniknúť paru. Otvorte hniec a do horúcej zmesi
primiešajte smotanu. Podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára