25. 10. 2015

Segedínsky guláš (v tlakovom hrnci)


Teda vlastne Sikulský guláš (odvodené z maďarského Székelygulás) je klasika najvačšá na svete. Ja som sa ho naučil variť v tlakovom hrnci, vlastne odkedy ho mám, takmer všetko skúšam variť v tlakovom hrnci. Jednoznačná úspora času, energie a šťavnatý výsledok. Treba však pamätať na to, že akonáhle suroviny naládujete dovnútra, budú sa variť všetky spolu a rovnaký čas. Takže je potrebné zaonačiť prípravu tak, aby sa rozvarilo len to, čo má. Budete potrebovať tieto suroviny:

750 g bravčového pliecka
750 g kapusty
5 cibúľ
1 cesnak
1 zemiak
200 ml šľahačkovej smotany
1 lyžicu bravčovej masti
5 guličiek čierneho korenia
2 guličky nového korenia
1 bobkový list
1 lyžica červenej papriky
1 lyžička soli


Mäso nakrájajte na kocky veľkosti cca 2 cm a prudko ho opečte na masti, aby trošku zhnedlo. Stačí tri minúty, potom ho vložte do hrnca. Kapustu zľahka prepláchnite vodou a pokrájajte. 


Pridajte k mäsu. Cibuľu narežte na hrubšie mesiačiky a opečte na masti, na ktorej sa opekalo mäso. Keď začne cibuľa zlatnúť, pridajte k nej nakrájaný cesnak, premiešajte a odstavte z plameňa. Cibuľu s cesnakom vložte do hlbšej misy. Očistite zemiak, pokrájajte ho na kúsky a pridajte k cibuli. Poprášte červenou paprikou a osoľte. Do panvice, v ktorej ste opekali mäso a cibuľu vlejte 3-4 dcl vody a odvarte pripečené kúsky. Vodu vlejte k cibuli a zemiakom. Rozmixujte na redšiu pastu a prilejte k masu a kapuste. Korenie a bobkový list zaviažte do kúska gázy,aby ste ich po uvarení nemuseli loviť, a pridajte ich do hrnca. 


Priveďte zmes k varu, uzavrite hrniec a varte pod tlakom na druhom (vyššom) stupni 25 minút. Odstavte z plameňa a nechajte uniknúť paru. Otvorte hniec a do horúcej zmesi primiešajte smotanu. Podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára