11. 8. 2015

Ostrokyslá


Je bezmäsitou alternatívou polievky, ktorú dostanete takmer v každom ázijskom bistre. Hlavnou súčasťou je chutná huba, obsahujúca nenasýtené mastné kyseliny, množstvo vitamínov (napr. C, D a skupina B), minerálov i stopových prvkov. Pritom nemá vysoký obsah kalórií a je možné konzumovať ju i čerstvú. Je ľahko dostupná (i cenovo) a nenáročná na prípravu. Ak máte chuť oživiť si jedálniček trochou exotiky, tu je zoznam surovín:
300 g hlivy ustricovej (prípadne polovicu šampiňónov)

200 g bieleho tofu
1 mrkvu
5 cm kúsok póru
1 l zeleninového vývaru
4 lyžice kvalitnej (!) sójovej omáčky
3 lyžice ryžového octu
1 chili papričku
1 strúčik cesnaku
3 cm kúsok zázvoru
2 vrchovaté lyžice kukuričného škrobu
1 vajce
1 lyžicu slnečnicového oleja

Hlivu i tofu nakrájajte na drobné kocky, mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle. V hrnci rozpáľte olej, hlivu  a mrkvu na ňom krátko osmažte, prikryte  a nechajte na miernom plameni dusiť dvadsať minút. Kým sa hliva dusí, osmažte kocky tofu dozlatova na väčšej suchej panvici. Trvá to maximálne desať minút, potom ho odstavte bokom. V troške studenej vody rozmiešajte kukuričný škrob.  Vajce rozmiešajte vidličkou v malej mištičke.
Do sójovej omáčky pridajte ryžový ocot, nastrúhaný zázvor, papričku, cesnak a nahrubo nakrájaný pór. Všetky suroviny umixujte na pastu. Keď je hliva udusená, pridajte koreniacu pastu, tofu a vývar. Priveďte k varu a za stáleho miešania vlejte rozmiešaný kukuričný škrob a vajce. Ak je potrebné, pridajte sójovku, ocot, prípadne papričku. Závisí na vašej chuti.
Podávajte s nakrájanou jarnou cibuľkou a koriandrovou vňaťou.


P.S. Ak máte sečuánske korenie, kľudne pridajte pol lyžičky do koreniacej pasty, budú vám po ňom príjemne tŕpnuť ústa :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára