Je bezmäsitou alternatívou polievky, ktorú dostanete takmer
v každom ázijskom bistre. Hlavnou súčasťou je chutná huba, obsahujúca nenasýtené
mastné kyseliny, množstvo vitamínov (napr. C, D a skupina B), minerálov
i stopových prvkov. Pritom nemá vysoký obsah kalórií a je možné
konzumovať ju i čerstvú. Je ľahko dostupná (i cenovo) a nenáročná na
prípravu. Ak máte chuť oživiť si jedálniček trochou exotiky, tu je zoznam
surovín:
300 g hlivy ustricovej (prípadne polovicu šampiňónov)
200 g bieleho tofu
1 mrkvu
5 cm kúsok póru
1 l zeleninového vývaru
4 lyžice kvalitnej (!) sójovej omáčky
3 lyžice ryžového octu
1 chili papričku
1 strúčik cesnaku
3 cm kúsok zázvoru
2 vrchovaté lyžice kukuričného škrobu
1 vajce
1 lyžicu slnečnicového oleja
Hlivu i tofu nakrájajte na drobné kocky, mrkvu
nastrúhajte na hrubom strúhadle. V hrnci rozpáľte olej, hlivu a mrkvu na ňom krátko osmažte,
prikryte a nechajte na miernom
plameni dusiť dvadsať minút. Kým sa hliva dusí, osmažte kocky tofu dozlatova na
väčšej suchej panvici. Trvá to maximálne desať minút, potom ho odstavte bokom. V troške
studenej vody rozmiešajte kukuričný škrob.
Vajce rozmiešajte vidličkou v malej mištičke.
Do sójovej omáčky pridajte ryžový ocot, nastrúhaný zázvor,
papričku, cesnak a nahrubo nakrájaný pór. Všetky suroviny umixujte na
pastu. Keď je hliva udusená, pridajte koreniacu pastu, tofu a vývar.
Priveďte k varu a za stáleho miešania vlejte rozmiešaný kukuričný
škrob a vajce. Ak je potrebné, pridajte sójovku, ocot, prípadne papričku.
Závisí na vašej chuti.
Podávajte s nakrájanou jarnou cibuľkou
a koriandrovou vňaťou.
P.S. Ak
máte sečuánske korenie, kľudne pridajte pol lyžičky do koreniacej pasty, budú
vám po ňom príjemne tŕpnuť ústa :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára