Je hotová do pol hodiny a to ešte môžete
popri varení sledovať x-tý krát druhú sériu Black Adder a naháňať sa po
byte s kocúrom. Vďaka tomu, že červená šošovica je zbavená vrchného obalu, je
nielen rýchlo uvarená ale i ľahšie stráviteľná. Napriek tomu však obsahuje
pomerne veľké množstvo niacínu, fosfor, horčík a vápnik. Používa sa hojne
v indickej kuchyni a dobre sa kombinuje s koreninami pre túto
kuchyňu príznačnými. Na túto rýchlu a veľmi chutnú polievku budete okrem mixéra
potrebovať nasledovné:
250 g červenej šošovice
1 mrkvu (nastrúhanú)
1 strednú cibuľu
1 kúsok zeleru
1 lyžicu masla
1 lyžica rajčinového pretlaku
2
lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku rímskej rasce (podrvenej)
½ lyžičky kurkumy
1 chili paprička (nemusí byť)
Cibuľu rozmixujte s pretlakom, chili papričkou,
rímskou rascou a kurkumou. Na panvici rozohrejte kopcovitú lyžicu masla a krátko
na nej osmažte nastrúhanú mrkvu. Po dvoch minútach pridajte cibuľovú pastu a smažte
ďalšiu minútu. Prisypte šošovicu zalejte ju litrom vody a vhoďte zeler.
Prikryte pokrievkou a varte 15-20 minút, kým sa šošovica začne rozpadávať.
V prípade potreby môžete priliať vodu ale maximálne 2 dcl.
Vyberte zeler a rozmixujte polievku ponorným mixérom dohladka.
Dochuťte soľou a citrónovou šťavou. Podávajte s poriadnym kusom
jogurtu alebo kyslej smotany a koriandrovou vňaťou.
P.S. Je to dobrota :)
P.S. To s tým zelerom je moja silno zjednodušená alternatíva zeleninového
vývaru. Ak máte vývar spravený, zeler vynechajte.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára