10. 3. 2015

Polievka z červenej šošovice




Je hotová do pol hodiny a to ešte môžete popri varení sledovať x-tý krát druhú sériu Black Adder a naháňať sa po byte s kocúrom. Vďaka tomu, že červená šošovica je zbavená vrchného obalu, je nielen rýchlo uvarená ale i ľahšie stráviteľná. Napriek tomu však obsahuje pomerne veľké množstvo niacínu, fosfor, horčík a vápnik. Používa sa hojne v indickej kuchyni a dobre sa kombinuje s koreninami pre túto kuchyňu príznačnými. Na túto rýchlu a veľmi chutnú polievku budete okrem mixéra potrebovať nasledovné:


250 g červenej šošovice
1 mrkvu (nastrúhanú)
1 strednú cibuľu

1 kúsok zeleru
1 lyžicu masla
1 lyžica rajčinového pretlaku

2  lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku rímskej rasce (podrvenej)
½ lyžičky kurkumy
1 chili paprička (nemusí byť)

Cibuľu rozmixujte s pretlakom, chili papričkou, rímskou rascou a kurkumou. Na panvici rozohrejte kopcovitú lyžicu masla  a krátko na nej osmažte nastrúhanú mrkvu. Po dvoch minútach pridajte cibuľovú pastu a smažte ďalšiu minútu. Prisypte šošovicu zalejte ju litrom vody a vhoďte zeler. Prikryte pokrievkou a varte 15-20 minút, kým sa šošovica začne rozpadávať. V prípade potreby môžete priliať vodu ale maximálne 2 dcl. 


Vyberte zeler a rozmixujte polievku ponorným mixérom dohladka. Dochuťte soľou a citrónovou šťavou. Podávajte s poriadnym kusom jogurtu alebo kyslej smotany a koriandrovou vňaťou. 


P.S. Je to dobrota :)

P.S. To s tým zelerom  je moja  silno zjednodušená alternatíva zeleninového vývaru. Ak máte vývar spravený, zeler vynechajte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára