26. 2. 2015

Zemiakovo-pórová polievka (Vichyssoise)


Jednoduchá a veľmi dobrá polievka jemnej chuti. Tradičný recept volá po kuracom vývare, chutí však dobre i bez neho. Budete na ňu potrebovať pár ľahko dostupných surovín, presne dve. Zemiaky, pór a nejaké drobnosti, ktoré nájdete v špajzi a chladničke. Takže, tu je zoznam.

4 väčšie zemiaky
2 väčšie póry
1 lyžicu masla
2 lyžice olivového oleja
100 ml šľahačkovej smotany
1 lyžicu citrónovej šťavy
Soľ
Čierne korenie

Očistite si zemiaky a nakrájajte ich na štvrtiny. Zalejte litrom vody, pridajte lyžičku soli a dajte variť. 


Póry rozkrojte pozdĺžne na hrubšie prúžky, poriadne ich premyte kvôli prípadným nečistotám a potom ich nasekajte na hrubšie kúsky. 



Na panvici rozohrejte olivový olej s maslom a pridajte pór. Krátko osmažte a nechajte na miernom plameni dusiť asi 20 minút, potom odstavte. Pór by mal ostať zelenkavý, nemal by zlatnúť. Keď sú zemiaky uvarené, vyberte ich dierovanou naberačkou z vody. Pretlačte ich lisom na zemiaky a prípadne ešte prepasírujte cez sito.



Do vody, v ktorej sa varili zemiaky vložte pór a rozmixujte dohladka (Ak máte vývar a chcete ho použiť, jednoducho ním nahraďte vodu, v ktorej sa varili zemiaky). Pridajte prepasírované zemiaky, smotanu a priveďte k varu.  Dochuťte čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávajte s nasekanými bylinkami a troškou olivového oleja. Vichyssoise chutí rovnako dobre studená i teplá.


P.S. Ak sa čudujete, prečo som zemiaky neroztrieskal tyčovým mixérom, ako všetko ostatné, čo mi stojí v ceste, má to jeden praktický dôvod.  Harold McGee vo svojej kuchynskej biblii píše, že ak štruktúru zemiakov príliš rozbijete (napríklad ponorným mixérom), bunky uvoľnia škrob a výsledok bude jednoducho príliš lepkavý. Na samotnú chuť, či kvalitu to vplyv nemá, no ak nechcete, aby polievka pripomínala lepidlo na tapety, obetujte päť minút a zemiaky prepasírujte. 

1 komentár:

  1. Polievku takto som ešte neskúšala, varim ju bez tych zemiakov, zajtra skúsim s nimi :-) ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť