Jednoduchá a veľmi dobrá polievka jemnej chuti. Tradičný recept volá po kuracom vývare, chutí však dobre i bez neho. Budete na ňu potrebovať pár ľahko dostupných surovín, presne dve. Zemiaky, pór a nejaké drobnosti, ktoré nájdete v špajzi a chladničke. Takže, tu je zoznam.
4 väčšie zemiaky
2 väčšie póry
1 lyžicu masla
2 lyžice olivového oleja
100 ml šľahačkovej smotany
1 lyžicu citrónovej šťavy
Soľ
Čierne korenie
Očistite si zemiaky a nakrájajte ich na štvrtiny.
Zalejte litrom vody, pridajte lyžičku soli a dajte variť.
Póry rozkrojte pozdĺžne na hrubšie prúžky, poriadne ich premyte kvôli prípadným nečistotám a potom ich nasekajte na hrubšie kúsky.
Na panvici rozohrejte olivový olej s maslom a pridajte pór. Krátko osmažte a nechajte na miernom plameni dusiť asi 20 minút, potom odstavte. Pór by mal ostať zelenkavý, nemal by zlatnúť. Keď sú zemiaky uvarené, vyberte ich dierovanou naberačkou z vody. Pretlačte ich lisom na zemiaky a prípadne ešte prepasírujte cez sito.
Póry rozkrojte pozdĺžne na hrubšie prúžky, poriadne ich premyte kvôli prípadným nečistotám a potom ich nasekajte na hrubšie kúsky.
Na panvici rozohrejte olivový olej s maslom a pridajte pór. Krátko osmažte a nechajte na miernom plameni dusiť asi 20 minút, potom odstavte. Pór by mal ostať zelenkavý, nemal by zlatnúť. Keď sú zemiaky uvarené, vyberte ich dierovanou naberačkou z vody. Pretlačte ich lisom na zemiaky a prípadne ešte prepasírujte cez sito.
Do vody, v ktorej sa varili zemiaky vložte pór
a rozmixujte dohladka (Ak máte vývar a chcete ho použiť, jednoducho
ním nahraďte vodu, v ktorej sa varili zemiaky). Pridajte prepasírované
zemiaky, smotanu a priveďte k varu. Dochuťte čiernym korením a citrónovou
šťavou. Podávajte s nasekanými bylinkami a troškou olivového oleja. Vichyssoise
chutí rovnako dobre studená i teplá.
P.S. Ak sa čudujete, prečo som zemiaky neroztrieskal
tyčovým mixérom, ako všetko ostatné, čo mi stojí v ceste, má to jeden
praktický dôvod. Harold McGee vo svojej
kuchynskej biblii píše, že ak štruktúru zemiakov príliš rozbijete (napríklad
ponorným mixérom), bunky uvoľnia škrob a výsledok bude jednoducho príliš
lepkavý. Na samotnú chuť, či kvalitu to vplyv nemá, no ak nechcete, aby
polievka pripomínala lepidlo na tapety, obetujte päť minút a zemiaky prepasírujte.
Polievku takto som ešte neskúšala, varim ju bez tych zemiakov, zajtra skúsim s nimi :-) ďakujem.
OdpovedaťOdstrániť