25. 3. 2015

Losos s tamarindovou omáčkou a ovocnou ryžou




Pred nedávnom som sa vyskytol v časopise F.O.O.D. s nejakým tým tematickým pokecom o sviatku Sv. Valentína, ktorý neoslavujeme a receptom na lososa. Keďže si neskromne myslím, že je to veľmi vydarený recepis, dávam ho k dobru aj pre vás, ktorí ste si F.O.O.D. s mojou fotkou z neznámych príčin nekúpili :). Na túto dobrotu budete okrem čerstvej rybky potrebovať aj nejaké tie exotické suroviny ako napríklad tamarind, ktorý tu hrá prvé husle, či drvené krevety. Isteže, nahradiť sa dá všetko, len potom výsledok prekvapivo inak chutí. Ja si zvyknem špeciálne potraviny a koreniny nakúpiť raz za pol roka v obchodoch v Bratislave a naládovať ich do mrazničky. Nejde o nijaké horibilné sumy a podstatne mi to rozširuje možnosti pri varení. Vyskúšajte, pochopíte, aj keď ja viem, že väčšina z vás, ktorí to tu čítajú už pochopila dávno. 

Ale späť k tamarindu. Jedná sa o vždyzelený tropický strom,  z gastronomického hľadiska zaujímavý pre dužinu v plodoch, obklopujúcu semená. Má kyslú chuť a tvorí základ napríklad aj worchestrovej omáčky. Dá sa konzumovať i surová (dužina) a näjma v Indii sa využíva v medicíne, kvôli svojej schopnosti tíšiť horúčku. Ak horúčku nemáte, pripravte si výbornú omáčku na lososa, či podobnú rybu. Na dve porcie potrebujete nasledovné.

Ryba

2 porcie čerstvého lososa (každá cca 200 g)
3 lyžice kvalitnej sójovej omáčky 
2 lyžice oleja a 2 lyžice masla 

Omáčka 

1 lyžica tamarindu  
1 lyžička drvených kreviet (alebo pol lyžičky krevetovej pasty) 
1 lyžica rybej omáčky 
2 papričky jalapeno (bez semienok a žiliek) 
2 strúčiky cesnaku 
1 menšia červená cibuľa 
1 lyžica cukru 
200 ml teplej vody 

Ryža 

150 g jasmínovej ryže
100 g nakrájaného manga (alebo zaváraných broskýň) 

Približne hodinu pred plánovaným obedom (večerou) potrite kúsky ryby sójovou omáčkou a nechajte marinovať v chladničke. Medzitým si pripravte si omáčku. V teplej vode rozmixujte tamarind a drvené krevety. Pridajte cukor a rybiu omáčku. Papričky, cesnak a cibuľu nakrájajte na maličké kocky. Vsypte do omáčky a premiešajte, kým sa cukor úplne rozpustí. Odložte do chladničky. Vo väčšom hrnci dajte zovrieť vodu. Kým sa tak stane, jasmínovú ryžu niekoľkokrát dôkladne preperte a následne vložte do vriacej vody. Nechajte variť 10 minút, potom zlejte cez sito. Ryžu vložte do misy a primiešajte k nej mango alebo broskyne nakrájané na menšie kúsky. Prikryte a odložte bokom. Na panvici rozpáľte olej zmiešaný s maslom a vložte lososa kožou nadol. Smažte na strednom plameni cca 3 minúty, potom z ostatných troch strán, 2 minúty z každej. Ryba by mala byť pevná v strede ružová. 

Na tanier naservírujte ovocnú ryžu a lososa preliateho tamarindovou omáčkou. Ryžu môžete dozdobiť  kúskami koriandrovej vňate.

P.S.

2 komentáre: