Medvedí cesnak je divorastúcim príbuzným pažítky a vyskytuje
sa v Európe a Ázii. Jeho názov je odvodený od skutočnosti, že medveď
hnedý obľubuje cibuľky tejto rastliny. Okrem macíka si na ňom veľmi rád pochutí aj diviak. Jedlé sú
i listy a kvety. Včera sa mi vďaka skvelej kolegyni dostalo do rúk väčšie množstvo tejto chutnej
byliny, takpovediac priamo z horských lúk. Okrem pesta a pomazánky mi
ešte vystalo na hrniec jemnej polievky. Ak
ste si zatiaľ neboli natrhať alebo vám nikto nič nepriniesol, hybaj do lesa,
prípadne pošlite svojho medveďa či diviaka.
120 g listov medvedieho cesnaku
1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja
3 menšie zemiaky
2 dcl šľahačkovej smotany
Soľ
Na panvici si zohrejte maslo s olivovým olejom a vhoďte listy. Miešajte a smažte najviac päť minút, potom odstavte z ohňa. Keď máte zemiaky uvarené, vodu z nich zlejte k osmaženým listom. Rozmixujte ponorným mixérom, počas procesu prilejte k listom aj smotanu. Vráťte na sporák a priveďte k varu. Vložte zemiaky a polievku dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Podávajte posypané čerstvými bylinkami.
P.S. Studená chutí ešte lepšie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára