24. 3. 2015

Polievka z medvedieho cesnaku


Medvedí cesnak je divorastúcim príbuzným pažítky a vyskytuje sa v Európe a Ázii. Jeho názov je odvodený od skutočnosti, že medveď hnedý obľubuje cibuľky tejto rastliny. Okrem macíka  si na ňom veľmi rád pochutí aj diviak. Jedlé sú i listy a kvety. Včera sa mi vďaka skvelej kolegyni  dostalo do rúk väčšie množstvo tejto chutnej byliny, takpovediac priamo z horských lúk. Okrem pesta a pomazánky mi ešte vystalo na hrniec jemnej polievky.  Ak ste si zatiaľ neboli natrhať alebo vám nikto nič nepriniesol, hybaj do lesa, prípadne pošlite svojho medveďa či diviaka.

120 g listov medvedieho cesnaku
1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja
3 menšie zemiaky
2 dcl šľahačkovej smotany
Soľ

Najprv si ošúpte zemiaky, nakrájajte ich na malé kocky a dajte variť do 8 dcl vody s lyžičkou soli. Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyte a zľahka osušte. Nasekajte ich na približne centimetrové prúžky. 




Na panvici si zohrejte maslo s olivovým olejom a vhoďte listy. Miešajte a smažte najviac päť minút, potom odstavte z ohňa. Keď máte zemiaky uvarené, vodu z nich zlejte k osmaženým listom. Rozmixujte ponorným mixérom, počas procesu prilejte k listom aj smotanu. Vráťte na sporák a priveďte k varu. Vložte zemiaky a polievku dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Podávajte posypané čerstvými  bylinkami.

P.S. Studená chutí ešte lepšie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára