1. 7. 2014

Vrstvený lisovaný sendvič (verzia 1.0)





Napriek mierne retardovanému názvu a drobným nedostatkom, ktoré v nasledujúcich verziách odstránim, som neodolal pokušeniu zverejniť prvý pokus. Ten bol inšpirovaný sendvičom muffuletta (názov je odvodený od okrúhleho sicílskeho chleba so sezamom), ktorý vznikol v New Orleans a sendvičom shooter`s.  



Muffuletta je vyrobená z vydlabaného chleba, ktorý je plnený spravidla troma druhmi mäsových výrobkov (suchá saláma ako napr. pepperoni, mäkká saláma ako napr. mortadella a nakladané alebo sušené mäsá ako napr. prosciutto) a olivovou zmesou (spravidla sa skladá zo sekaných olív, nakladanej zeleniny, cesnaku, olivového oleja a octu). Shooter`s obsahuje huby, stejk a ochucovadlá (napr. horčicu). Čo je však dôležitejšie, na záver sa zabalený naplnený chlieb zaťaží a nechá niekoľko hodín lisovať. Lepšie sa tak prepoja jednotlivé chute a sendvič sa stane užším a lepšie konzumovateľným.



Mojím cieľom bolo vyrobiť slovenský variant poskladaný z dostupných domácich surovín.  Do užšieho výberu sa nakoniec dostala cibuľa, huby, šalát, údený syr, bryndza a paprika. Úmyselne som sa vyhol mäsu a i keď mi vo výslednej chuti vôbec nechýbalo, pokojne by tam mohol byť aj pečený bôčik alebo dobrá slanina. Niektoré z komponentov vyžadujú určitú úpravu, no potom to už ide samo. Samotné skladanie lisovanie je celkom zábavné a dáva pocit zadosťučinenia. Horšie to už je s čakaním na výsledok.



Keďže doterajší popis prípravy bol značne hmlistý, pokúsim sa to na nasledujúcich riadkoch napraviť.  



Suroviny


1 menší chlieb (do 1 kg)
4 stredné cibule
4 – 6 húb (šampiňóny, dubáky, kozáky, mix)
100 g údeného syra (tekovský salámový, oštiepok)
100 g bryndze
1 jarná cibuľka, pažítka
1 hrsť šalátu (polníček, hlávkový šalát, ľadový šalát)
1 paprika
1 rajčina (alebo pyré)
1 kúsok chili papričky
1 lyžica masla
1-2 vetvičky tymiánu (lístky bez stonky)
Soľ
Čierne korenie

Komponenty



Chlieb. Ja som použil kváskovýpšenično-ražný no ukázal sa byť na daný účel príliš hutný. Najbližšie vyskúšam niečo takéto, prípadne ciabattu.



Cibuľu nakrájajte na plátky a nechajte za občasného miešania skaramelizovať na masle. Trvá to cca 30 minút Ochuťte soľou a korením.





Huby nakrájajte na plátky a ogrilujte s troškou masla a tymiánom. 10 minút s každej strany.




Údený syr nakrájajte na plátky .





Šalát opláchnite a osušte, prípadne potrhajte na menšie kúsky.




Bryndzu pomiešajte s nakrájanou mladou cibuľkou a pažítkou.





Papriku nasekajte nadrobno a pomiešajte s rozmixovanou paradajkou a kúskom štipľavej 
papričky.



Montáž


Odkrojte vrchnú časť chleba a odložte bokom. Vnútro vydlabte a môžete začať plniť. Najprv uložte na dno skaramelizovanú cibuľu. Za ňou nasledujú ogrilované huby a plátky údeného syra. Na syr rozprestrite lístky šalátu. Naň príde bryndzová vrstva a na úplný záver papriková salsa. Priklopte zrezaným dielom, pritlačte a zabaľte do papiera na pečenie (prípadne môžete zviazať povrázkom. Na vrch balíčka položte dosku, zaťažte a stabilizujte, aby sa záťaž z dosky nezošmykla. Keďže mám doma remosku vložil som balíček do hlbšej misy, naň položil plytkú a do nej naukladal knihy. Nechajte odpočívať cca 6 hodín. Na chladnejšom mieste aj cez noc, viac však nie. Vylisovaný sendvič vybaľte z papiera a rozrežte ostrým  nožom na 6 až 8 kúskov. Podávajte.

 


P.S. Pracovný názov sendviča je slovenský mufter (ako zloženina muffuletty a shootera), ak máte lepší nápad, dajte do komentárov. Privítam akékoľvek pripomienky.




1 komentár:

  1. Nadhera, uz mam jeden v chladnicke-karamelizovana cibula, sampinony v sojovej omacke, cheddar extra mature,salat, cukety s rajcinami grilovane a marinovane v balzamikovom octe.Tesim sa na zajtra, dakujem za super napad :) Mufter je dobry nazov

    OdpovedaťOdstrániť