Napriek mierne retardovanému názvu
a drobným nedostatkom, ktoré v nasledujúcich verziách odstránim, som
neodolal pokušeniu zverejniť prvý pokus. Ten bol inšpirovaný sendvičom muffuletta
(názov je odvodený od okrúhleho sicílskeho chleba so sezamom), ktorý vznikol
v New Orleans a sendvičom shooter`s.
Muffuletta je vyrobená z vydlabaného
chleba, ktorý je plnený spravidla troma druhmi mäsových výrobkov (suchá saláma
ako napr. pepperoni, mäkká saláma ako napr. mortadella a nakladané alebo
sušené mäsá ako napr. prosciutto) a olivovou zmesou (spravidla sa skladá
zo sekaných olív, nakladanej zeleniny, cesnaku, olivového oleja a octu). Shooter`s obsahuje huby,
stejk a ochucovadlá (napr. horčicu). Čo je však dôležitejšie, na záver sa
zabalený naplnený chlieb zaťaží a nechá niekoľko hodín lisovať. Lepšie sa
tak prepoja jednotlivé chute a sendvič sa stane užším a lepšie
konzumovateľným.
Mojím cieľom bolo vyrobiť slovenský variant poskladaný z dostupných
domácich surovín. Do užšieho výberu sa
nakoniec dostala cibuľa, huby, šalát, údený syr, bryndza a paprika.
Úmyselne som sa vyhol mäsu a i keď mi vo výslednej chuti vôbec
nechýbalo, pokojne by tam mohol byť aj pečený bôčik alebo dobrá slanina. Niektoré
z komponentov vyžadujú určitú úpravu, no potom to už ide samo. Samotné skladanie
lisovanie je celkom zábavné a dáva pocit zadosťučinenia. Horšie to už je s
čakaním na výsledok.
Keďže doterajší popis prípravy bol
značne hmlistý, pokúsim sa to na nasledujúcich riadkoch napraviť.
Suroviny
1 menší chlieb (do 1 kg)
4 stredné cibule
4 stredné cibule
4 – 6 húb (šampiňóny, dubáky,
kozáky, mix)
100 g údeného syra (tekovský
salámový, oštiepok)
100 g bryndze
1 jarná cibuľka, pažítka
1 hrsť šalátu (polníček, hlávkový
šalát, ľadový šalát)
1 paprika
1 rajčina (alebo pyré)
1 kúsok chili papričky
1 lyžica masla
1-2 vetvičky tymiánu (lístky bez
stonky)
Soľ
Čierne korenie
Komponenty
Chlieb. Ja som použil kváskovýpšenično-ražný no ukázal sa byť na daný účel príliš hutný. Najbližšie vyskúšam
niečo takéto, prípadne ciabattu.
Cibuľu nakrájajte na plátky
a nechajte za občasného miešania skaramelizovať na masle. Trvá to cca 30
minút Ochuťte soľou a korením.
Huby nakrájajte na plátky
a ogrilujte s troškou masla a tymiánom. 10 minút s každej
strany.
Údený syr nakrájajte na
plátky .
Šalát opláchnite a osušte,
prípadne potrhajte na menšie kúsky.
Bryndzu pomiešajte
s nakrájanou mladou cibuľkou a pažítkou.
Papriku nasekajte nadrobno
a pomiešajte s rozmixovanou paradajkou a kúskom štipľavej
papričky.
Montáž
Odkrojte vrchnú časť chleba a odložte
bokom. Vnútro vydlabte a môžete začať plniť. Najprv uložte na dno
skaramelizovanú cibuľu. Za ňou nasledujú ogrilované huby a plátky údeného syra.
Na syr rozprestrite lístky šalátu. Naň príde bryndzová vrstva a na úplný
záver papriková salsa. Priklopte zrezaným dielom, pritlačte a zabaľte do
papiera na pečenie (prípadne môžete zviazať povrázkom. Na vrch balíčka položte
dosku, zaťažte a stabilizujte, aby sa záťaž z dosky nezošmykla.
Keďže mám doma remosku vložil som balíček do hlbšej misy, naň položil plytkú
a do nej naukladal knihy. Nechajte odpočívať cca 6 hodín. Na chladnejšom
mieste aj cez noc, viac však nie. Vylisovaný sendvič vybaľte z papiera
a rozrežte ostrým nožom na 6 až 8
kúskov. Podávajte.
P.S. Pracovný názov sendviča je slovenský mufter (ako zloženina muffuletty
a shootera), ak máte lepší nápad, dajte do komentárov. Privítam akékoľvek pripomienky.
Nadhera, uz mam jeden v chladnicke-karamelizovana cibula, sampinony v sojovej omacke, cheddar extra mature,salat, cukety s rajcinami grilovane a marinovane v balzamikovom octe.Tesim sa na zajtra, dakujem za super napad :) Mufter je dobry nazov
OdpovedaťOdstrániť