Je
ikonou srbskej kuchyne, no poznajú ho na celom balkánskom polostrove. Názov
vychádza z tureckého slovíčka havyar,
ktoré znamená kaviár, odtiaľ pochádza i alternatívny poetický názov, srbský zeleninový kaviár. Prvýkrát som
sa s ním stretol na výlete v Belehrade, keď sme si v miestnych lahôdkach
po výživnej noci kupovali raňajky. Spomienky sú silno rozostrené ale výlet to
bol parádny.
Ajvar
sa konzumuje ako šalát, nátierka, príloha k mäsu a ak ho rozmixujete dostatočne
najemno, pokojne môže poslúžiť ako omáčka na cestoviny. Základom sú grilované
(pečené) kápie a baklažán, v pomere cca 2:1 v prospech paprík.
Pridať môžete cesnak, feferónky i čierne korenie. Na dochutenie budete
potrebovať cukor, soľ a ocot, prípadne olej.
Keďže
ideálne obdobie na výrobu je začiatkom jesene, keď je dostatok kápií, urobil
som len menšie množstvo, bez varenia a konzervácie. Len tak do chladničky.
Varením sa chuť koncentruje, moja verzia je chuťovo menej výrazná, ľahšia. Ak idete do toho, tu sú suroviny na tri
menšie poháriky.
6
– 8 kápií
2
malé alebo 1 väčší baklažán
2
rajčiny (nemusia byť)
½
lyžičky čili pasty
1
lyžica cukru
½
lyžice octu
Zapnite
gril v sporáku na 200 °C. Kým sa ohrieva, vyberte z paprík jadrince,
baklažány a rajčiny popichajte vidličkou (ak je baklažán väčší, prekrojte
ho na polovice) . Plech vyložte papierom na pečenie. Poukladajte naň zeleninu a šupnite
pod gril.
Po 15 minútach, keď papriky začínajú černieť, zeleninu pootáčajte a nechajte
ďalších 15 minút grilovať. V kuchyni bude vôňa, ako keby ste varili plný kalfas plnených paprík. Keď je zelenina
hotová, vyberte ju zo sporáka a prikryte napríklad druhým plechom,
obráteným hore dnom. Ide o to, aby sa papriky sparili a dali sa ľahko
ošúpať. Po cca polhodine ich odkryte a ošúpte.
Z rajčín a baklažánu
odstráňte semienka a tiež ošúpte. Na
väčšom sitku rukou vytlačte prebytočnú vodu. Pridajte cukor, soľ, ocot, čili
pastu a rozmixujte na požadovanú štruktúru. Ochutnajte a prípadne dochuťte.
Ak sa rozhodnete ajvar robiť vo väčšom, treba zo zeleninovej hmoty odvariť časť
vody, uzavrieť do sklených pohárov a sterilizovať. Bez sterilizácie ho
skladujte v chladničke, prípadne mrazničke.
Vyskúšala som, je to výborné!
OdpovedaťOdstrániťPozor, Ajvar je návykový :-)
OdpovedaťOdstrániť