10. 7. 2014

Ajvar



 

Je ikonou srbskej kuchyne, no poznajú ho na celom balkánskom polostrove. Názov vychádza z tureckého slovíčka havyar, ktoré znamená kaviár, odtiaľ pochádza i alternatívny poetický názov, srbský zeleninový kaviár. Prvýkrát som sa s ním stretol na výlete v Belehrade, keď sme si v miestnych lahôdkach po výživnej noci kupovali raňajky. Spomienky sú silno rozostrené ale výlet to bol parádny.

Ajvar sa konzumuje ako šalát, nátierka, príloha k mäsu a ak ho rozmixujete dostatočne najemno, pokojne môže poslúžiť ako omáčka na cestoviny. Základom sú grilované (pečené) kápie a baklažán, v pomere cca 2:1 v prospech paprík. Pridať môžete cesnak, feferónky i čierne korenie. Na dochutenie budete potrebovať cukor, soľ a ocot, prípadne olej.

Keďže ideálne obdobie na výrobu je začiatkom jesene, keď je dostatok kápií, urobil som len menšie množstvo, bez varenia a konzervácie. Len tak do chladničky. Varením sa chuť koncentruje, moja verzia je chuťovo menej výrazná, ľahšia.  Ak idete do toho, tu sú suroviny na tri menšie poháriky.

6 – 8  kápií
2 malé alebo 1 väčší baklažán
2 rajčiny (nemusia byť)
½ lyžičky čili pasty
1 lyžica cukru
½ lyžice octu

Zapnite gril v sporáku na 200 °C. Kým sa ohrieva, vyberte z paprík jadrince, baklažány a rajčiny popichajte vidličkou (ak je baklažán väčší, prekrojte ho na polovice) . Plech vyložte papierom na pečenie. Poukladajte naň zeleninu a šupnite pod gril. 

 

Po 15 minútach, keď papriky začínajú černieť, zeleninu pootáčajte a nechajte ďalších 15 minút grilovať. V kuchyni bude vôňa, ako keby ste varili plný kalfas plnených paprík. Keď je zelenina hotová, vyberte ju zo sporáka a prikryte napríklad druhým plechom, obráteným hore dnom. Ide o to, aby sa papriky sparili a dali sa ľahko ošúpať. Po cca polhodine ich odkryte a ošúpte. 


Z rajčín a baklažánu odstráňte semienka a tiež ošúpte.  Na väčšom sitku rukou vytlačte prebytočnú vodu. Pridajte cukor, soľ, ocot, čili pastu a rozmixujte na požadovanú štruktúru. Ochutnajte a prípadne dochuťte. Ak sa rozhodnete ajvar robiť vo väčšom, treba zo zeleninovej hmoty odvariť časť vody, uzavrieť do sklených pohárov a sterilizovať. Bez sterilizácie ho skladujte v chladničke, prípadne mrazničke.

P.S. Prvé balkónové rajčiny :)

 
 

2 komentáre: