Chystali
sme sa doň už hodnú chvíľu. Stredoveké jadro mestečka je od roku 1992
zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Meandre Vltavy vytvárajú pekné
zákutia, ktoré ho priam predurčujú k tomu, aby sa stalo turistickou
atrakciou. Kopcovitým terénom a úzkymi uličkami, ktoré sú dláždenými
mačacími hlavami, pripomína Banskú Štiavnicu. Je v ňom nespočetne
penziónov, reštaurácií a obchodíkov. Tu je pár informácií o ubytovaní
a jedlách, ktoré sme ochutnali v miestnych podnikoch.
Penzión Merlin je jednoduché a funkčné ubytovanie za
rozumnú cenu. Nachádza sa približne 5 minút dovolenkovej chôdze od historického
centra mesta. Za 660 CZK na noc máte k dispozícii útulnú izbu (bez telky
ale to je skôr plus) s vlastnou kúpeľňou a toaletou. Jediné, čo môžem
vytknúť je aróma stuchliny v kúpeľni (starý barák), čo sa však dá vyriešiť
odsávaním alebo vetraním. Bezplatné
wi-fi a dokonca i funkčný počítač na chodbe, takže ak potrebujete len
vyhľadať informácie, nemusíte so sebou vláčiť notebook ako ja (nemám smartphone,
som vandrák). V spoločnej kuchyni si môžete uložiť potraviny do
chladničky, pripraviť jedlo a skonzumovať ho pri veľkom stole alebo na
záhradke. Dom je v tichej lokalite s parkovacími miestami, čo v meste
vôbec nie je samozrejmosťou (chvalabohu). Ak chcete byť úplne v centre
diania a zvládate spoločnú kúpeľňu, ubytujte sa v nemenej sympatickom
sesterskom hosteli, ktorý má veľmi dobré referencie.
Prvou
jedlou zastávkou je reštaurácia pivovaru Eggenberg. Ten fuguje od roku
1560 (v rokoch 1625-30 bol presťahovaný do iných priestorov). Podľa popisu z
webovej stránky sa podnik nachádza „v prostorách bývalých pivovarských lednic
nad ležáckými sklepy, kde do současnosti zraje pivo“. Pekná budova s vysokánskymi
stropmi okrem reštaurácie zahŕňa i formanku.
Prvá má kapacitu 200, druhá 70 hostí.
Následkom naozaj veľkého priestoru pôsobí
väčšia zo spomenutých trochu neútulne a na romantickú večeru by som ju
nezvolil. Na druhej strane ísť sem s partiou na pár pív a údené
koleno by mohol byť dobrý nápad. To sa napokon zdalo vhodné i skupine asi
50-tich aziatov priševších po nás, z ktorých každý (!) si to koleno aj
objednal. Čapujú sa tri druhy piva, svetlý
ležiak, kvasnicový ležiak a tmavý ležiak, ktorý sa
vyrába zo zaúdeného sladu a predáva sa pod pôsobivým názvom Nakouřený švihák. Všetky sú na slušnej
úrovni, oplatí sa vyskúšať. Z jedálneho lístka som si vybral Pivovarský guláš s houskovým knedlíkem
(110 CZK) a Iva Tradičního smaženýho
kapra s bramborovým salátem (140 CZK). Guláš neurazil, no mohol byť
chuťovo trocha výraznejší, silnejší. Čo sa týka kapra, frajerka hlásila
spokojnosť s rybou i šalátom a doobjednala si ešte Lívance s borůvkami a zakysanou
smetanou (50 CZK). Lievance tuhšie, málo nadýchané, čučoriedok dostatok. Mierny
podpriemer. Do Eggenbergu sa oplatí ísť na pivo a nejakú tú klasiku.
Nijaké extravagantné výkony nečakajte. Obsluha je vcelku pohotová
a ochotná. Formanka je cca to isté ako reštaurácia ale v malom
a fajčí sa tam.
Druhou,
menšou zastávkou bolo Deli 99,
pridružený podnik Hostelu 99 a nachádza sa pri stredovekej bráne na ulici
Věžní. Sendviče môžem v akejkoľvek podobe, tak som bol plný očakávania, čo
dostanem. Objednaná bola Ponorka (78
CZK), bageta plnená morčacou a bravčovou šunkou, syrom Madeland (Madeta),
šalátom, rajčinami, paprikou a dijonským dresingom. Ivona nejedla no na
pitie si objednala ľadový čaj True Tea. Príprava sendviča trvala trocha
dlhšie ako som očakával, zatiaľ sme si dôkladne obzreli interiér. Jednoduché pekné
zariadenie, čisto. Bageta bola chutná, pečivo chrumkavé, syr a dressing
príjemne výrazný. Na rýchle zahnanie hladu počas potuliek Krumlovom ako
stvorená. V dobrom slova zmysle ma prekvapil ľadový čaj. Snáď najlepší, aký som kedy pil. V Deli 99 sa
oplatí zastaviť. Okrem teplých i studených sendvičov ponúkajú
i šaláty a domáce vafle.
DoPapa`s livingrestaurant sme
zamierili na základe niekoľkých odporúčaní
a nesklamali sme sa. Interiér nebudem hodnotiť, pretože nás slnečné
počasie vytiahlo na terasu, kde sa nám podarilo zabrať posledný voľný stôl. Výhľad
na Vltavu a panorámu domčekov na druhom brehu. Obsluha prišla
v primeranom čase a po objednaní nápojov sme sa zahľadeli do
jedálnych lístkov. Tu si moja krajšia polovička vybrala Gold ribs (245 CZK) a Garlic
baguette (42 CZK) k tomu. Ja som zvolil Jemný hráškový krém (49 CZK) a Velikonoční sekanou z hovězího pupku s jarním bramborovým salátkem
(199 CZK) z dennej ponuky.
Bravčové rebierka boli marinované v korení a prišli na stôl v hojnom množstve sprevádzané grilovanou kukuricou a dvoma druhmi omáčok. Spolu s cesnakovou bagetou sa jednalo o porciu pre dvoch ľudí (takže sa mi ušlo a kus rebra nám ešte zabalili na horšie časy). Rebierka boli dobre ochutené, nevysušené a poriadne mäsové. Barbecue a syrová omáčka mäso dobre dopĺňali. Slečna môjho srdca si oblizovala všetky prsty. Hrášková polievka bola chutná, doplnená opečenými krutónmi. Sekaná bola výborne ochutená, nevysušená s jemnou chuťou hovädzieho mäsa. Šalát bol odľahčený bylinkami a jarnou cibuľkou, s mäsom tvoril príjemne vyladené jedlo. Na dezert neostalo miesto a okrem toho začalo zľahka popŕchať, tak sme sa pobrali ďalej.
Bravčové rebierka boli marinované v korení a prišli na stôl v hojnom množstve sprevádzané grilovanou kukuricou a dvoma druhmi omáčok. Spolu s cesnakovou bagetou sa jednalo o porciu pre dvoch ľudí (takže sa mi ušlo a kus rebra nám ešte zabalili na horšie časy). Rebierka boli dobre ochutené, nevysušené a poriadne mäsové. Barbecue a syrová omáčka mäso dobre dopĺňali. Slečna môjho srdca si oblizovala všetky prsty. Hrášková polievka bola chutná, doplnená opečenými krutónmi. Sekaná bola výborne ochutená, nevysušená s jemnou chuťou hovädzieho mäsa. Šalát bol odľahčený bylinkami a jarnou cibuľkou, s mäsom tvoril príjemne vyladené jedlo. Na dezert neostalo miesto a okrem toho začalo zľahka popŕchať, tak sme sa pobrali ďalej.
Posledný zážitok máme z Rybářské restaurace na Ostrově, po ktorej sme pokukovali už deň predtým. Zdalo sa nám, že dať si rybu v južných Čechách by nemusel byť najhorší nápad. Napríklad takého úhora, ktorého ani jeden z nás predtým nejedol. Úhoř byl skvělý, což o to, ale ten zbytek kolem...Keď sme prišli, v reštaurácii sedela väčšia skupina nemecky hovoriacich hostí. Interiér bol pôsobil tak trochu zvláštne. Na strope a stenách tematická rybárska výzdoba, nutné povedať, že celkom vkusná. Na stoloch žiarivozelené sponzorské obrusy pivovaru Chotěboř, evokujúce sídliskový športový bar. Najlacnejšie nerezové soľničky, vo váze umelé kvietky. Kvietky ale o kuchyni moc nepovedia, tak sme sa usadili ku stolu. Objednávku od nás zobrala milá pani v stredných rokoch (zrejme majiteľka alebo prevádzkarka). Iva si dala Rybí polévku(40 CZK) a Smaženého úhoře (160 CZK) s bramborovým salátem (40 CZK), ja tú istú polievku a Úhoře po mlynářsku s česnekovým máslem (160 CZK) s vařenými brambory (40 CZK). Okrem spomínanej pani obsluhovala v podniku mladá slečna (asi príbuzná), ktorú sme zastihli zrejme v jej prvý deň služby a na zatiahnutej ručnej brzde. Lapsusy pri obsluhovaní zavŕšila vysvetľujúca veta z kuchyne „zemiaky jsou brambory“, v snahe osvetliť novicke záludnosti slovenského jazyka. Prvé sklamanie priniesla polievka.
Zle ochutený vývar sivej farby so stopovými množstvami mäsa a prúžkami utrápenej zeleniny. Plus krutóny. Žiadna sláva, s napätím sme očakávali hlavné chody. I keď boli úhory s veľkou pravdepodobnosťou predmrazené a vysmažené, chutili veľmi dobre. Aj v klasickom trojobale, aj po mlynársky, teda s múkou, čiernym korením a červenou paprikou. Horšie to už bolo s prílohami. Teda najmä so zemiakovým šalátom, pretože na varených zemiakoch toho moc pokaziť nejde. Šalát bol nielen bez majonézy (predošlé varovanie) ale aj bez zálievky (resp. s tak malým množstvom, že ju zemiaky stihli vypiť), nevýrazný a suchý. Moje cesnakové maslo, do ktorého som vkladal nádeje bolo takmer bez cesnaku. Okrem toho som vyfasoval kúsky rozmrazenej zeleninovej zmesi (studené jak psí čumák).
Nebyť toho, že nám úhor naozaj chutil, asi by sme robili rozruch. Počas nášho jedla sme mali šancu pozorovať šéfovou, ako kasíruje nemecky hovoriace osadenstvo. Tragédia jak v Hamletovi, vypočítavanie účtu pri stole v češtine za pobavených zhovievavých pohľadov hostí. Ako sa môže niekto, kto dennodenne obsluhuje zahraničnú klientelu nenaučiť aspoň číslovky a menu v nemčine (angličtine,) je mi záhadou. Človek sa cíti až trápne, keď vidí ten nerovný boj obsluhy so zákazníkom a amatérsky prístup. Jednoznačný dôkaz, že samotné nadšenie nestačí. Rybářské restauraci sa oblúkom vyhnite alebo si objednajte úhora bez prílohy a vezmite si ho so sebou ako nanuk.
A na záver ešte dva kúsky z hradného múzea.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára