17. 10. 2013

American Burger House

Viete, čo je to kult? Pulp Fiction. Tento film vo mne vzbudil záujem o hamburgery, ktoré sa aj vďaka Quentinovi a jeho obsesii (Big Kahuna Burger sa ako fiktívna fastfoodová sieť objavuje v štyroch filmoch) stali synonymom amerického stravovania a symbolom konzumného spôsobu života. Ak sa zbavíte predsudku, že sa jedná o satanov vynález, ktorý slávnostne odovzdal otcom zakladateľom, aby šírili obezitu a cukrovku, môžete pokračovať v čítaní.


Tak, ako pri každom inom jedle aj pri hamburgeri je konečný výsledok závislý na kvalite vstupných surovín a spôsobe prípravy. Dlho predlho som v našich končinách nejedol hamburger poskladaný z kvalitných súčiastok, preto som so záujmom nedávno zavítal do relatívne nového podniku v najkrajšom slovenskom meste , nazvaného príznačne Burger House. Nachádza sa na Mostnej ulici a vďaka veľkej bielo-modro-červenej tabuli je neprehliadnuteľný. Interiér je zariadený striedmo a funkčne, výzdoba nie je prehnaná a posedenie pôsobí útulným dojmom. V ABH som bol niekoľkokrát, či už sám, s frajerkou alebo s kamošmi, takže nasledujúce riadky nie sú výsledkom jednej návštevy.



Jedlo

V danej kategórii je podnik nielen nitrianskym ale i slovenským nadštandardom. Tak, ako som spomenul vyššie, môže za to kvalita vstupných surovín. Žemle, ktoré si tu nechávajú piecť, sú chutné, nerozsýpajú sa dokážu pojať šťavu z mäsa. Mäso je dobre ochutené, s chrumkavou krustou a ružovým vnútrom. Dopĺňať ho môže syr, zelenina, majonézy a omáčky. V ponuke sa nájde napríklad i vegetariánsky burger alebo novinka z pomaly vareného bravčového mäsa. Mojím osobným favoritom je Blue cheese burger s gorgonzolou, ktorý nemá chybu. Ako prílohu je možné dať si domáce hranolky, sú oproti klasickým o poznanie chutnejšie a oplatí sa ich vyskúšať. 



V ponuke sú i hot-dogy alebo sendviče, tie som však nechutnal (okrem jedného chili-dogu ale to nie je objektívne), takže sa nebudem do hodnotenia púšťať. Sladkou bodkou na záver môžu byť domáce lievance s ovocím a karamelom a mne osobne dosť chýbajú  mliečne šejky, ktoré mi k takémuto podniku akosi podvedome pasujú.  Zrejme kvôli Mii Wallace :)


Nápoje

Okrem obligátnej Coca-Coly sú v ponuke výborné domáce limonády a pivá z rožňavského Kalteneckeru, čo považujem za výborný nápad hodný nasledovania. Všetky palce hore. Popri tom má podnik dosť slušne zásobený bar, čoho význam mi tak trochu uniká a kľudne oželiem x druhov rumu v prospech dobrého vanilkového šejku alebo čerstvého džúsu. Proti gustu však žiaden dišputát a je možné, že to funguje.

Obsluha

Je podľa môjho názoru najslabším ohnivkom inak slušne ukutej reťaze. Počas každej návštevy sa vyskytla nejaká chybička krásy, pritom obsluha by mala byť srdcom podniku a nielen predávať ale i vytvárať atmosféru. Okrem bežných prešľapov, ako je zámena omáčky, neponúknutie prílohy a pod. (čo sa môže stať ale nie príliš často) totiž čašníčkam chýba životaschopnosť a ochota komunikovať. Človek potom nadobúda dojem, akoby prišiel do akéhosi uzavretého klubu, kde ho síce obslúžia, no necíti sa vítaný. Komunikácia je pritom základ a má veľký vplyv na to, ako ľudia reštiku vnímajú. Ak sa začnú kočky viac usmievať a zlepšia komunikáciu s hosťami, ľudia to ocenia.

Aký z toho plynie záver? Rozhodne vyskúšajte, nebudete ľutovať. Úprimne vravím, že taký dobrý burger som ešte nejedol.  Ja budem súkromne držať majiteľovi palce, aby doladil, čo treba, ide totiž o podnik s veľkým potenciálom.

16 komentárov:

  1. Máš pravdu Dano, mne sa tam tiež páčilo a boli sme spokojní, dokonca sa nám stalo že aj obsluha bola milá :-) určite sa vrátime

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa tam tiež ešte určite stavím, burger síce nie je každodenná záležitosť ale sem tam poteší :)

      Odstrániť
  2. Chodime tam relativne casto (na nase pomery), polovicka si dava Veggie burger (je fantasticky) a ja to striedam. Nam k jedlu velmi pasuje priloha zeler+mrkva. S obsluhou sme nemali ziadne problemy, dokonca sa nam stalo, ze sme si tam zabudli okuliare a casnicka nas s nimi nahanala po meste :) Burger - to nie je len fast food, dobre a poctivo pripraveny burger je rovnako kvalitne jedlo ako hocktore ine (a urcite zdravsie ako vyprazany syr ;) )

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takmer dokonalý burger podnik, vycitam len priveľký rožok pri hot dogoch (ťažko sa je) a moc intenzívny závan vyprážaneho oleja v celom podniku...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vynikajuce burgre chutovo a vyzorovo, logicky vysledok starostliveho vyberu kvalitnych vstupnych surovin. K tomu skvele pivo ci napoj a fakt, ze nepoznam lepsie burgre na SVK. Nie je o com ....

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no burgre maju fakt skvele. mal som predsudky ze to bude dalsi mcdonald ale opak je pravdou.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Burger house v Nitre je super, ale vzdy sa da vsetko vylepsit ja som jedol najlepsi burger v BeAbout v Ba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to mne napriklad v BeAbout takmer vobec nechutilo... ta sterilizovana kapusta, co bola na tanieri, mi rozmocila celu zemlu, ktora mala uz aj tak na male od stavy z masa a popravde, nie som priliz fanusik toho, ze si mam burger "skladat" sam... radsej chcem dostat kompletku podla toho, co si objednam a hotovo... ale maso tam maju fajn ;)

      Odstrániť
    2. Neviem kedy si tam bol naposledy ale burgre maju v novom menu vyskladane, obloha je oddelena od burgeru, kapusta je cerstva a mas na vyber americku alebo domacu zemlu. Ja si davam americku lebo je lahsia a este sa mi nestalo ze by sa rozmocila... nechcem nejak obvinovat ale ak si tam dlho nebol odporucam dat este jednu sancu.

      Odstrániť
  7. akoze autor samozvany "foodblogger" este v zivote nejedol dobry hambac. Vyjadrovat sa takto na burger kde od zakladu majoneza s bbq omackou a s vysledkom ze toto kombo zabije chute a zaroven vas posle na biely tron na par hodin. Ah... ako jedlo je fajn, ale aby to bol dobry burger tak tomu este par veci chyba.ale aspon nieco ine nez mekac, aspon su kvalitnejsie suroviny. Ale od dobreho hambaca to ma Kurva daleko. Cenim si snahu otvorit podnik takehoto typu, ale chlapci robte to normalne. jedine co je uplne paradne su zemle... sice na moj vkus az priliz vysoke.. ale chutne.
    mal som aj ten bluecheese burger.. no a s "foodblogger" autorom nesuhlasim. Koncept bluecheese burger je genialny, ale nie toho co maju v NR. ked chcete bluecheese burger, tak syr dajte do masa a nie nato. tym ze to ide nato tak vznika len dalsia zbytocna vrstva, ktora navyse neda sancu masu vyniknut, je to roztecene natom atd..

    Chlapcom z burgerhousu odkazujem: berte to ako konstruktivnu kritiku. Ked chcete rad vam pomozem, napiste mi mail na skywolf007@gmail.com. Vazne si cenim vasu snahu spravit nieco nove, nieco ine a hlavne nieco co tu chyba. Koncept je fajn ale treba ho vylepsit.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Výživná debata, dúfam, že ju číta aj osadenstvo BH.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jedna maličkosť, kľudne komentujte anonymne ale predsa len má ten príspevok väčšiu váhu, keď pri ňom ľudia vidia meno.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobry den,

    dakujeme za vsetky komentare k Danielovej recenzii. Tesia nas najma tie pozitivne, no samozrejme nas zaujimaju aj tie viac kriticke. Vase nazory nas utvrdzuju v tom, ze sme sa vydali asi tou spravnou cestou, kritika nam naopak ukazuje, ze je este co zlepsovat.

    Sme pomerne mlady podnik, vela veci teda este stale len vychytavame a mnoho sa este len ucime. Urcite vsak vsetky kritizovane veci vnimame a uz pracujeme na ich odstraneni. V blizkej dobe sa nam snad podari vyriesit prave najvacsi "trn" v oku - obsluhu.

    Zaroven mame prosbu pre nasich byvalych, sucasnych a mozno aj buducich zakaznikov. Ked ste u nas, nebojte sa nam povedat svoj nazor, aj kriticky. U nas sa totiz nemusite obavat arogantnej spatnej vazby. Vsetky "neprijemne" situacie sa vzdy snazime korektne vyriesit, pripadne mozme len spolu podebatovat, co by ste spravili inac, co sa Vam az tak nepacilo atd...

    Este raz dakujeme za Vase nazory.

    Miso
    American Burger House

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Robia velmi dobre burgre z kvalitnych surovin a ponukaju skvele slovenske pivo, ktore v okoli nitry asi nikde ani nenajdeme. Okrem toho za povsimnutie stoja aj ostatne produkty ako pancakes, kridla ... dufam ze zo svojej snahy nepolavia a postupne sa dockame aj inych lahodok ako spominanych milkshakeov alebo onion rings, corn dog, caesar .... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Keď už domáci burger (vrátane domácich hranolčekov), tak v Starej kotolni na Chrenovej II. http://www.starakotolna.sk/speciality.php
    Ale dám šancu aj ABH a zastavím sa. :-)
    Martin

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Boli sme kostnut cez vikend. Obsluha v pohodicke, nemali sme ziadne vyhrady. Co sa tyka samotneho jedla - domace hranolky paradicka, omacky perfektne, samotny burger bol tiez fajn. Mozno jedina drobna poznamka - tie domace zemle su fakt super, ale zda sa mi, ze su moooc velke (vysoke), tym padom sa jednak tazko dava burger do ust a tiez sa tak trochu straca chut samotneho masa a ostatnych prisad v porovnani s takou obrovskou zemlou. Ale drzim palce urcite sa tu rad stavim aj v buducnosti, ak budem mat cestu do Nitry.

    OdpovedaťOdstrániť