Túto dobrotu pomarančovej farby v dnešných
dňoch varí každý, takže som sa aj ja zapojil do tekvicovej procesie, kúpil hokkaido,
nabrúsil kudlu a hybaj do kuchyne vyrábať zdravú stravu. Hokkaido je totiž
pomerne ľahko stráviteľná, má nízky energetický obsah a za zmienku stojí
aj vysoký obsah betakaroténu, provitamín A, vitamín C a vitamíny skupiny
B. Vôňou i chuťou mi vzdialene pripomína žltý melón a konieckoncov ani
farbou za ním nezaostáva. Ak sa i vy chystáte zapojiť do tekvicového
ošiaľu, skúste môj jednoduchý recept, stačí naň naozaj zopár surovín.
1 tekvica hokkaido
2 mrkvy
1 červená cibuľa
20 g masla
20 g masla
½ lyžičky drvenej rímskej rasce
½ lyžičky drveného koriandru
1 malá chili paprička
citrónová šťava
Ako prvé dajte zohriať sporák na cca 160 °C.
Kým sa tak deje, vezmite skutočne ostrý nôž a naporciujte tekvicu na hrubšie
pláty (viď foto). Najprv ju zvislo rozpoľte a polievkovou lyžicou vydlabte
semienka a ich obal. Potom každú polovicu opatrne nakrájajte na hrubšie
mesiačiky, z ktorých následne odrežte šupu. Po tekvici si nachystajte
mrkvy. Očistite ich a pozdĺžne rozštvrťte. Kúsky tekvice i mrkvy rozložte
na plech vyložený papierom na pečenie. Rozpustite maslo, potrite ním
zeleninu a vložte do vyhriateho sporáka. Kým sa pečie, nakrájajte si
cibuľu i chili papričku nadrobno a v mažiari nadrvte korenie.
Po cca 40 minútach (možno i skôr) bude
tekvica zmäknutá, vyberte ju zo sporáka. Vo väčšom hrnci zohrejte zvyšok masla
a osmažte na ňom cibuľu, papričku a korenia po dobu asi päť minút,
kým je cibuľka sklovitá. Prihoďte zeleninu a zalejte vodou tak, aby bola
prekrytá. Priveďte k varu a rozmixujte dohladka, ak je zmes príliš
hustá, pridajte vodu. Dochuťte polievku soľou, citrónovou šťavou (podľa chuti) a nezavrhoval
by som ani miso pastu (skúsil som a ide to). Pre zjemnenie môžete pridať
trocha šľahačkovej smotany. Ja som na záver neodolal a prihodil trocha
koriandrovej vňate z mrazničky, no polievka je výborná i bez nej.
Okrem toho má nádhernú jesennú farbu, ktorú však na mojich nočných fotkách príliš
neoceníte. Prajem dobrú jesennú chuť.
P.S. Ak ste ešte hokkaido nevarili, nebojte sa
toho, aj pre mňa to bola premiéra :)
Doplnené 18.10.2013. Skúsenejší mi poradili, že hokkaido nie je potrebné šúpať, že šupa po upečení krásne zmäkne. Ďakujem za info.
Doplnené 18.10.2013. Skúsenejší mi poradili, že hokkaido nie je potrebné šúpať, že šupa po upečení krásne zmäkne. Ďakujem za info.
Výborný jednoduchý recept! Chýba v ňom ale jeden must, ktorý polievke dodá identitu: semiačka z tekvice nevyhadzovať, prepláchnuť, opražiť na sucho a posypať polievku na taniery.
OdpovedaťOdstrániťA ku použitému koreniu... - jednoznačne šafrán. Polievku chuťovo aj farebne dokonale dopĺňa.
Som rád, že sa recept páči. Veeeľmi dobrá polievka. Semiačka samozrejme kvitujem a pridám do receptu. Šafrán vyskúšam a odporúčam ešte pár kvapiek tekvicového oleja.
Odstrániť