22. 11. 2013

Vianočka



 
Vianoce sa i napriek urputnej snahe marketingových oddelení síce začínajú až o mesiac, poriadnu vianočku si ale môžete upiecť kedykoľvek. V júli to nemá to správne čaro ale keď je vonku sychravo a chladno, vianočka s maslom, marhuľovým lekvárom a voliteľným nápojom typu cacao je ten správny tip na raňajky. Kedysi, tesne po revolúcii, keď ľudia boli plní elánu a ideálov sme zvykli kupovať vianočku z lokálnej pekárne v obchodíku na sídlisku. Chutila skvelo ale obchodík na sídlisku už neexistuje a malé pekárničky dal do poriadku Penam a podobní labužníci. Okrem toho som od strednej školy tých vianočiek moc nepojedol, viac mi išiel tekutý chlieb. 


Po rokoch sa na staršie kolená k tejto dobrote vraciam a v duchu domáceho pečenia ju vyrábam sám. Nie je to nijaká veda, a ak si chcete cez víkend doma vyrobiť trocha voňavej atmosféry, pripravte si toto:


500 g hladkej múky
2 dcl vlažného mlieka
½ kocky droždia
75 g tuku (zvyknem dať 50g masla a 25 g masti)
75 g cukru (dávam svetlý muscovado)
1 vajíčko + 1 na potretie
½ lyžičky soli
½ lyžičky anízu
1 klinček
2 zrnká badiánu
1 struk vanilky – semienka
½ lyžičky citrónovej kôry
40 g hrozienok + rum na namočenie
Mandle na posyp


Droždie rozdrobte do mlieka, pridajte polovicu cukru a trocha múky. Nechajte na teplom mieste pracovať. Tuk rozpustite, zmiešajte s druhou polovicou cukru, vajíčkom, semienkami vanilky a citrónovou kôrou. Múku preosejte, pridajte do nej soľ, korenia rozdrvené v mažiari , tuk a kvások. Poriadne premieste aspoň 10 minút a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny. Hrozienka namočte do rumu. 







Vyberte hrozienka z rumu a zapracujte ich do cesta. Ide to troška ťažšie no dajte si záležať. Zapnite sporák na cca 170 °C. Nechajte cesto ešte asi polhodinku odstáť a potom si ho rozdeľte na tri časti a z každej ušúľajte jeden šúľok. Zapleťte vrkoč, dajte ho na plech vyložený papierom na pečenie,  potrite ho vajíčkom, posypte mandľami a dajte piecť do vyhriatej rúry na cca 30 minút. Upečenú vianočku nechajte vychladnúť na požívateľnú teplotu, následne konzumujte podľa uváženia. 



P.S. Výborný vanilkový extrakt sa dá vyrobiť tak, že struky pozdĺžne rozrežete a necháte aspoň 3 týždne macerovať v rume. Ja som minule namiesto rumu použil Cointreau a je to neuveriteľná vôňa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára