26. 9. 2013

Na sever: Riga




Do Rigy sme prišli podvečer a prvý dojem z mesta bol rozpačitý. Keď doň  vchádzate, pôsobí tak trochu ako Bratislava vo väčšom vydaní. Nemám proti nášmu hlavnému mestu nič, no ako sa svojho času opýtal kamarát z Nórska, cestujúci cez Bratislavu: „Tu bola vojna?“. Podobne sme sa cítili prichádzajúc cez predmestia Rigy. Ošarpané budovy, cesty v biednom stave, jednoducho nedostatok financií na správnych miestach. 



O to príjemnejšie bolo ubytovanie v apartmáne na okraji starého mesta. Nádherný priestranný byt vybavený všetkým potrebným aj nepotrebným s ochotnými mladými ľuďmi na recepcii. Cena primeraná, poloha strategická. Na druhý deň ráno sme sa vydali na výlet po starom meste, ktorý poopravil našu mienku o tomto pobaltskom prístave. Historické centrum je zaradené do svetového dedičstva UNESCO a svojou architektúrou sa môže pokojne porovnávať napríklad s Viedňou. V centre sa nachádza park s vodnými kanálmi, z ktorých je možné sledovať krásy mesta z loďky. Teda bolo by to možné, ak by sme dokázali zistiť, kedy a odkiaľ loďky vyrážajú. Celkovo je prístup mesta k turizmu veľmi vlažný a ak sa chystáte do Rigy, odporúčam naštudovať si vlastné informácie, čítať fóra a nespoliehať sa na lokálnu informačnú sieť. S miestnymi sa dohovoríte po rusky aj po anglicky a sú ochotní a prívetiví. 

 
 
 
 
 


Ukážkovým príkladom atrakcie s nevyužitým turistickým potenciálom je televízna veža, ktorá je so svojimi  368,5 metrami treťou najvyššou vežou v Európe (prvá je veža v Ostankine, 540 m a druhá veža v Kyjeve, 385 m). Nachádza sa na ostrovčeku Zaķusala v strede rieky Daugava a bol by z nej nádherný výhľad, keby ho nerušili neumyté okná na vyhliadkovej terase. Počas našej návštevy bolo na parkovisku jediné auto (mestská ani iná doprava sem nepremáva) a túlavý dunčo. V pokladni tabuľa, že sprievodkyňa je s turistami a vráti sa nevedno kedy. Počkali sme a oplatilo sa. Aj cez neumyté okná bol výhľad nádherný a samotná stavba je veľmi pôsobivá. Je mi záhadou, ako môže byť takáto dominanta mesta nevyužitá. 


 


Podobne v utajení sa nachádza pamätník vybudovaný na mieste niekdajšieho koncentračného tábora pri mestečku Salaspils, 18 km juhovýchodne od Rigy. Priznám sa, že podobné miesta spravidla nenavštevujem a toto bola moja premiéra. Pamätník sme po polhodinovom blúdení našli v lese a je vybudovaný z betónu. Jeho súčasťou je akýsi večný metronóm umiestnený pod zemou a imitujúci tlkot ľudského srdca. Sugestívny zvuk dotvára pietnu atmosféru tohto miesta, ktoré (ak sa vám ho podarí nájsť) stojí za návštevu. 


 


Na neskorý obed sme zamierili do reštaurácie Uzbekistana, ponúkajúcej tradičnú uzbeckú kuchyňu. Prostredie v podniku je pekné a príjemné, obsluha pozorná. Po asi štvrťhodinovom štúdiu rozsiahleho jedálneho lístka sme si objednali. Ja s mamou Kuk-Šurpu (2,80 €), čo je ľahká jarná polievka s varenou teľacinou, vajcom, zemiakmi a špenátom. Tato si rozkázal Ugra-Oš (2,80 €), teda klasický kurací vývar s domácimi rezancami, ktorý sme nakoniec dali zabaliť aj bratovi čakajúcemu so zapáleným hrdlom v apartmáne. Obe polievky boli výborné a najmä kombinácia teľaciny so špenátom v Kuk-Šurpe príjemne prekvapila. Ako druhý chod si naši dali Teľací šašlik (5 €) s pikantnou omáčkou (0,80 €) a ja som si vybral Kovruma-Čučvaru, čo sú akési vysmažené pirohy plnené jahňacím mäsom doplnené kyslou smotanou. Poctivá sýta kuchyňa za prijateľné ceny. Ak budete v Rige, rozhodne vyskúšajte. 

 
 
 
 
 
 
 
Po krátkom oddychu nasledovala podvečerná prechádzka, ktorá bola príjemným zakončením výletu do Rigy.  Nasledovala spiatočná cesta do Tallinnu a letecký presun cez Štokholmu do Viedne. Celkovo to bola jedna z najkrajších dovoleniek, aké som kedy zažil a dovolím si neskromne tvrdiť, že to bolo i vďaka tomu, že sme si ju zorganizovali sami. Môžem len odporúčať, s dostatočným časovým predstihom si dokážete vyskladať dovolenku podľa želania za prijateľnú sumu.

 

P.S. V prípade záujmu rád poskytnem bližšie info.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára