Predtým, než dokončím cestovateľskú trilógiu, dávam
k dobru dva recepty na nátierky zo zeleniny, ktorá je práve v sezóne
a v hojnom počte sa kumuluje na záhrade i v špajzi, totiž z ľuľku
baklažánového. Tento príbuzný zemiaku a napríklad i tabaku (jemne nahorklú
chuť spôsobujú nikotínové alkaloidy) je vďačnou potravinou a po správnej
úprave z neho možno vyrábať takmer čokoľvek, akurát fajočku by som ním
nenapchával.
Základom nátierky je v tomto prípade hmota, ktorú
pripravíte jednoduchým postupom. Menšie baklažány (10-15 cm) poprepichujte na
pár miestach vidličkou a uložte na plech vyložený papierom na pečenie
(šťava z plodov sa vám tak nepripečie na plech). Vložte na 30 až 40 minút
do sporáka vyhriateho na 200 °C. Baklažány mierne sčernejú a koža sa
zošúverí. Po vybratí ich opatrne pozdĺžne rozrežte a nožom alebo vidličkou
vyberte zmäknutú dužinu. Kožu zahoďte. Oba recepty počítajú s dužinou
z troch menších baklažánov, takže si prípadne upravte množstvá ostatných
surovín podľa počtu vašich ľuľkov :).
Baba ganoush
Prvým receptom je tzv. baba ganoush, čo je obľúbený pokrm,
ktorý sa pripravuje v mnohých krajinách sveta, najmä však na blízkom
východe a v afrických krajinách, pričom neslúži len ako nátierka
ale napríklad aj ako príloha, či šalát. Verzií je neúrekom, tu je moja:
Baklažánová hmota
Šťava z 1 citrónu
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica tahini (sezamová pasta)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica sezamových semienok
1 lyžica tekvicových semienok
1 čili paprička bez semienok
1 lyžička drvenej rímskej rasce
Hrsť petržlenovej vňate
Soľ
Všetky zložky jednoducho zmixujte dohromady tak, aby mala
pasta požadovanú štruktúru. Malé kúsky jadierok nie sú na škodu, nátierka tak
nie je fádna. Pri podávaní sa mi osvedčila kombinácia s bielym jogurtom.
Baklažánová nátierka
s hubami
Keďže okrem baklažánu je momentálne i dostatok húb,
nedalo mi to nevyskúšať a urobiť i takúto verziu. Recept je číra
improvizácia, takže vás prosím o zhovievavosť a toleranciu pri
uvedených množstvách.
Baklažánová hmota
Huby (podľa chuti, hlavne nech sa dožijete rána), asi toľko, koľko je
baklažánovej dužiny
30 g nadrobno nakrájanej slaniny
1 menšia červená cibuľa
1 lyžička tymiánu
1 lyžička drvenej rasce
1 hrsť petržlenovej vňate
Mleté čierne korenie
Soľ
P.S. Ak nemáte tahini,
Whoa....baklažán je úplne najviac najlepší ! A, keď si už skloňoval sezam, tak ti vravím, vyskúšaj čerstvé sezamové listy. Veľa šťastia pri ich zháňaní :-P
OdpovedaťOdstrániťČerstvé sezamové listy? Prijímam tvoju výzvu, keby som sa dlhšie neozýval, túlam sa s batohom po Alžírsku :D
OdstrániťStojí to za námahu. Aby som to upresnil, myslel som toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Perilla
Odstrániť