18. 9. 2013

Baklažánová nátierka a baklažánová nátierka


Predtým, než dokončím cestovateľskú trilógiu, dávam k dobru dva recepty na nátierky zo zeleniny, ktorá je práve v sezóne a v hojnom počte sa kumuluje na záhrade i v špajzi, totiž z ľuľku baklažánového. Tento príbuzný zemiaku a napríklad i tabaku (jemne nahorklú chuť spôsobujú nikotínové alkaloidy) je vďačnou potravinou a po správnej úprave z neho možno vyrábať takmer čokoľvek, akurát fajočku by som ním nenapchával.  

Základom nátierky je v tomto prípade hmota, ktorú pripravíte jednoduchým postupom. Menšie baklažány (10-15 cm) poprepichujte na pár miestach vidličkou a uložte na plech vyložený papierom na pečenie (šťava z plodov sa vám tak nepripečie na plech). Vložte na 30 až 40 minút do sporáka vyhriateho na 200 °C. Baklažány mierne sčernejú a koža sa zošúverí. Po vybratí ich opatrne pozdĺžne rozrežte a nožom alebo vidličkou vyberte zmäknutú dužinu. Kožu zahoďte. Oba recepty počítajú s dužinou z troch menších baklažánov, takže si prípadne upravte množstvá ostatných surovín podľa počtu vašich ľuľkov :).

Baba ganoush


Prvým receptom je tzv. baba ganoush, čo je obľúbený pokrm, ktorý sa pripravuje v mnohých krajinách sveta, najmä však na blízkom východe a v afrických krajinách, pričom neslúži len ako nátierka ale napríklad aj ako príloha, či šalát. Verzií je neúrekom, tu je moja:

Baklažánová hmota
Šťava z 1 citrónu
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica tahini (sezamová pasta)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica sezamových semienok
1 lyžica tekvicových semienok
1 čili paprička bez semienok
1 lyžička drvenej rímskej rasce
Hrsť petržlenovej vňate
Soľ

Všetky zložky jednoducho zmixujte dohromady tak, aby mala pasta požadovanú štruktúru. Malé kúsky jadierok nie sú na škodu, nátierka tak nie je fádna. Pri podávaní sa mi osvedčila kombinácia s bielym jogurtom.

Baklažánová nátierka s hubami


Keďže okrem baklažánu je momentálne i dostatok húb, nedalo mi to nevyskúšať a urobiť i takúto verziu. Recept je číra improvizácia, takže vás prosím o zhovievavosť a toleranciu pri uvedených množstvách. 

Baklažánová hmota
Huby (podľa chuti, hlavne nech sa dožijete rána), asi toľko, koľko je baklažánovej dužiny
30 g nadrobno nakrájanej slaniny
1 menšia červená cibuľa
1 lyžička tymiánu
1 lyžička drvenej rasce
1 hrsť petržlenovej vňate
Mleté čierne korenie
Soľ

Na panvici krátko osmažte slaninu, po chvíli pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a huby. Pridajte asi za lyžičku drvenej rasce, lyžičku sušeného tymiánu rozotretého v dlaniach a čierne korenie. Smažte 10 až 15 minúť, kým sú huby hotové. Nechajte chvíľu vychladnúť, primiešajte k baklažánovej dužine, pridajte petržlenovú vňať a soľ. Potrápte mixérom. Táto nátierka je oproti prvej menej výrazná, sýtejšia a má takpovediac slovenskejšiu chuť. Znesie pomerne mnoho korenín no napriek tomu ich pridávajte postupne. Podávajte na hrianke s plátkom rajčiny alebo napríklad kyslej uhorky. Vegetariáni môžu slaninu nahradiť maslom ale ak vám slanina nevadí, k hubám rozhodne pasuje. 

P.S. Ak nemáte tahini, mrdnite tam pridajte o lyžicu viac sezamových semienok. 

3 komentáre:

  1. Whoa....baklažán je úplne najviac najlepší ! A, keď si už skloňoval sezam, tak ti vravím, vyskúšaj čerstvé sezamové listy. Veľa šťastia pri ich zháňaní :-P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čerstvé sezamové listy? Prijímam tvoju výzvu, keby som sa dlhšie neozýval, túlam sa s batohom po Alžírsku :D

      Odstrániť
    2. Stojí to za námahu. Aby som to upresnil, myslel som toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Perilla

      Odstrániť