7. 5. 2013

Zázvorová limonáda


Pijem vodu dennodenne a pijem jej pomerne veľa (prosím priateľov z pohostinstiev aby sa prestali smiať) . Pre človeka je to jednoznačne najprirodzenejší nápoj a pre správne fungovanie organizmu je to nevyhnutná tekutina. Zdá sa to byť banálne konštatovanie ale často stretávam ľudí, ktorí považujú čistú vodu z vodovodu (alebo prameňa) za niečo podradné a denne vylôchajú litre sladených nápojov. Jasné, každý má právo dokaličiť sa podľa chuti a taktiež neslobodno nikomu upierať nárok zasviniť planétu polyetylénom. Bez nátlaku si sypem na hlavu PET vločky a priznávam, že občas aj ja kúpim farebné cukrové roztoky, niekedy sa tomu človek holt nevyhne.      

Chcem iba povedať, že ak máte chuť na niečo lahodné na pitie, skúste si to radšej namiešať sami a budete aspoň vedieť, do čoho idete. Ideálnym príkladom je zázvorová limonáda, ktorá výborne uhasí smäd a svojou netradičnou chuťou zaujme aj eventuálnych hostí (nie všetkých, na to pozor). Môžete si ju doladiť podľa svojich predstáv, upraviť podiel jednotlivých zložiek, pridať ľad, bublinky, bylinky a drogy. Tu je teda základný recept.

1,2 litra vody
200 g čerstvého zázvoru
3 citróny (šťava)
3 lyžice cukru

Zázvor očistite nožom a nastrúhajte do väčšej misy nahrubo, pridajte cukor, citrónovú šťavu (prípadne i trocha kôry). Zalejte vodou, dôkladne premiešajte a nechajte chvíľu postáť. Sceďte do džbánu a dajte vychladiť. Nebojte sa experimentovať, pokojne môžete použiť namiesto citrónov limety, sladiť sa dá trstinovým cukrom, sirupom z agáve, stéviou, medom a podobne. Vodu môžete nahradiť sódou a pridať do drinku napr. mätu alebo medovku (môj favorit). Skúste a uvidíte.

7 komentárov:

  1. daniel, suhlasim na 100% so vsetkym, za mna- kombinacia zazvor-mata-limeta je neprekonatelna. na mna zazeraju kolegovia ked si capujem v robote vodu z vodovodu (je uzas ladova) ze, "pre kvetinky"??? ....a stale sa bavim ked vidim ako susedia vlacia kartony mineralok:) ale Orangina raz za čas musí byt :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hahaha, mame velmi podobne chute, s tou Oranginou silno suhlasim :)Kartony mineralok ostanu pre mna zahadou nadosmrti.

      Odstrániť
  2. Milujem zazvorovu limonadu :) okrem tej mojej ulietavam hlavne na tej zo Záhiru (asi tam davaju tie drogy,alebo co :)) )

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super super!!! takéto veci ja milujem!

    P.S. buchla som sa do tvojho pohára

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Trošku ostrá, inak dobrá len možno trochu menej zazvoru (stačila by aj polovičná dávka, pripadne niečim zjemniť tu pikantnu príchuť (pomaranč alebo niečo také) nie každému to chuti ale je to určite zdravé a uhasí smäd :-)

    OdpovedaťOdstrániť