13. 11. 2012

Krémová polievka z pečených paprík


Nedávno sa mi zásluhou jedného dobrodinca (nech dosiahne nirvánu) dostalo do rúk väčšie množstvo červenej hrubostennej papriky (takej malej jabĺčkovej). Okrem klasického zavárania, ktoré prebehlo v réžii ženských rodinných príslušníkov, som sa znenazdajky rozhodol uvariť paprikovú polievku. V živote som nič podobné neskúšal a ani nejedol, no v poslednom čase mám nutkanie variť polievky takmer zo všetkého, čo aspoň vzdialene pripomína zeleninu. Keďže paprikovica mala masívny úspech a chutí dobre teplá i studená, podelím sa s vami o svoju skúsenosť. Pripravte sa, už to ide.



6 jabĺčkových červených paprík
1 konzerva rajčín
1 zemiak
1 cibuľa
1 cesnak
1 zeleninový bujón
1 lyžička červenej papriky
2 lyžice worchestrovej omáčky
šťava z polovice citróna
2 lyžičky cukru

Papriky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte pod rozpálený gril. Keď začnú černieť, obráťte ich a nechajte sčernieť i z druhej strany. Po opečení ich pod tečúcou vodou zbavte šúp i jadrovníkov a nakrájajte na kúsky. V hrnci na troške olivového oleja opražte nadrobno nakrájanú cibuľku cca 3 minúty a potom prihoďte cesnak a červenú papriku. Premiešajte a po minúte pridajte papriku, rajčiny z konzervy a nadrobno nakrájaný zemiak. Prilejte cca 8 dcl vody a zeleninový bujón. Keď sú zemiaky mäkké, rozmixujte polievku tyčovým mixérom dohladka. Dochuťte worchestrovou omáčkou, citrónovou šťavou a cukrom, prípadne pridajte čerstvé bylinky (po odstavení z plameňa). Odporúčam podávať s údeným syrom a mletým čiernym korením. Mňam mňam.


P.S. Pravdupovediac, nie som veľkým priaznivcom varenej papriky, napríklad, keď počujem slovo lečo, hneď si dám mocné antacidum a idem si poplakať do vankúša. Naproti tomu, táto polievka nijaké nežiaduce účinky nevyvoláva, snáď je to spôsobené opečením a odstránením šupy.

4 komentáre:

  1. už druhý týždeň varím polievky ktoré vyzerajú vsetky úplne rovnako (cervené, krémove) ale každá chutí inak. frajíra porazí ak zajtra navarim toto :D velmi pekný recept. super.! možno by bolo zaujímave nahradiť mletu červenu udenou, akože sme papriku grilovali na uhlí. i keď,vlastne Ty tam mas ten syr. tak oka :)no uvidim ak vyskúsam zreferujem. najs dej

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :D Ja sa chystám na tvoju baklažánovú, tá sa mi moooc páči. Červenú údenú mám ale ma nenapadla, gute idee. Pekny den aj tebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dnes som skusala, akurat sme dopapali, super! :) vynechala som zemiak - husta bola statocne, worchester, citron - z tej konzervy rajcin bola aj kyslavkava. podavala som s krutonmi a parmezanom a cerstvou chilly :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super. Kéž by mi někdy někdo uvařil.

    OdpovedaťOdstrániť