Ako som avizoval minule, nasledujúci
recept je vhodný pre vegetariánov a hlavnú úlohu v ňom hrá karfiol. V slovenskej Wikipédii sa o ňom mnoho nedozviete, treba nazrieť do inojazyčných verzií alebo
počkať do leta a na trhu sa porozprávať s babičkami.
Karfiol
ako potravinu poprvýkrát zmieňuje už François Pierre La Varenne vo svojom diele
Le Cuisinier françois (1651), jednom zo základných textov modernej
francúzskej kuchyne a s veľkou pravdepodobnosťou si na ňom (na karfiole) pochutnával
už Kráľ Slnko. Najrozšírenejším farebným variantom je biely, no pestuje sa i oranžový, zelený i
fialový. Má nízku kalorickú hodnotu a súčasne obsahuje pomerne široké spektrum
vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok a aminokyselín. Práve preto
je priam predurčený pre rôzne dietetické účely. Obvykle sa konzumujú iba jednotlivé ružičky, i keď môj malý škrečík
tvrdí, že aj listy sú úplne v pohode a rozhodne ich odporúča.
Naposledy
som sa odchýlil od vyprážanej klasiky a urobil jednoduché pečené placky. Ja
som ich jedol s rajčinovo-hubovou omáčkou, no s odstupom času si
myslím, že najlepšie by ich doplnila kyslá smotana s bylinkami alebo
cibuľkou. Ak teda máte doma zvyšný karfiol, pustite sa do toho:
1 veľký karfiol
4 vajcia (žĺtky i bielka zvlášť)
3-4 lyžice hladkej múky
2-3 lyžice strúhanky
1-2 lyžice sójovej omáčky
soľ
mleté čierne korenie
Karfiol
rozdeľte na jednotlivé ružičky (stačí väčšie, budú sa strúhať) a vhoďte do
vriacej vody na max. 5 minút. Zapnite sporák na 250 stupňov Celsia. Z bielkov
vyšľahajte tuhý sneh a žĺtka zmiešajte so sójovou omáčkou, soľou a mletým
čiernym korením. Karfiol sceďte a prepláchnite studenou vodou. Nastrúhajte
ružičky na hrubom strúhadle a zmiešajte všetky suroviny. Plech vyložte
papierom na pečenie a zľahka ho potrite olejom. Na papier naložte zmes a vytvarujte kolieska alebo iné geometrické útvary (max. 1 cm hrubé). Vložte do rozohriateho sporáka a pečte cca 20
minút, kým majú placky zlatú farbu. Doplňte už spomínanou kyslou smotanou s bylinkami, či jarnou cibuľkou a voilá. Myslím, že aj Kráľ Slnko by si hryzol.
P.S. Ak patríte medzi zarytých odporcov konzumácie karfiolu, dajú sa na ňom aspoň vysvetľovať fraktály ale to už je iný príbeh.
karfiol je fajn, len nech nie je vyprazany. pekny recept. dobré recepty nan ma aj Miska z indie na blogu. dobre vypaseneho skrecka mate :D vidno ze chovatel je foodlover :))
OdpovedaťOdstrániťSúhlasím, vyprážaniu sa tiež radšej vyhýbam. Celkom dobrý je aj tento: http://www.cuketka.cz/?p=4259. Škrečok už je chudší (lebo je old), toto je archívna fotka :)
Odstrániť