Nedávno sa mi zásluhou jedného dobrodinca (nech dosiahne nirvánu) dostalo do rúk väčšie množstvo červenej hrubostennej papriky (takej malej jabĺčkovej). Okrem klasického zavárania, ktoré prebehlo v réžii ženských rodinných príslušníkov, som sa znenazdajky rozhodol uvariť paprikovú polievku. V živote som nič podobné neskúšal a ani nejedol, no v poslednom čase mám nutkanie variť polievky takmer zo všetkého, čo aspoň vzdialene pripomína zeleninu. Keďže paprikovica mala masívny úspech a chutí dobre teplá i studená, podelím sa s vami o svoju skúsenosť. Pripravte sa, už to ide.
6 jabĺčkových červených paprík
1 konzerva rajčín
1 zemiak
1 cibuľa
1 cesnak
1 zeleninový bujón
1 lyžička červenej papriky
2 lyžice worchestrovej omáčky
šťava z polovice citróna
2 lyžičky cukru
Papriky rozložte na plech vyložený
papierom na pečenie a vložte pod rozpálený gril. Keď začnú černieť,
obráťte ich a nechajte sčernieť i z druhej strany. Po opečení
ich pod tečúcou vodou zbavte šúp i jadrovníkov a nakrájajte na kúsky.
V hrnci na troške olivového oleja opražte nadrobno nakrájanú cibuľku cca 3
minúty a potom prihoďte cesnak a červenú papriku. Premiešajte a po
minúte pridajte papriku, rajčiny z konzervy a nadrobno nakrájaný
zemiak. Prilejte cca 8 dcl vody a zeleninový bujón. Keď sú zemiaky mäkké,
rozmixujte polievku tyčovým mixérom dohladka. Dochuťte worchestrovou omáčkou,
citrónovou šťavou a cukrom, prípadne pridajte čerstvé bylinky (po
odstavení z plameňa). Odporúčam podávať s údeným syrom a mletým čiernym
korením. Mňam mňam.
P.S. Pravdupovediac, nie som veľkým
priaznivcom varenej papriky, napríklad, keď počujem slovo lečo, hneď si dám mocné antacidum a idem si poplakať do
vankúša. Naproti tomu, táto polievka nijaké nežiaduce účinky nevyvoláva, snáď
je to spôsobené opečením a odstránením šupy.
už druhý týždeň varím polievky ktoré vyzerajú vsetky úplne rovnako (cervené, krémove) ale každá chutí inak. frajíra porazí ak zajtra navarim toto :D velmi pekný recept. super.! možno by bolo zaujímave nahradiť mletu červenu udenou, akože sme papriku grilovali na uhlí. i keď,vlastne Ty tam mas ten syr. tak oka :)no uvidim ak vyskúsam zreferujem. najs dej
OdpovedaťOdstrániť:D Ja sa chystám na tvoju baklažánovú, tá sa mi moooc páči. Červenú údenú mám ale ma nenapadla, gute idee. Pekny den aj tebe.
OdpovedaťOdstrániťdnes som skusala, akurat sme dopapali, super! :) vynechala som zemiak - husta bola statocne, worchester, citron - z tej konzervy rajcin bola aj kyslavkava. podavala som s krutonmi a parmezanom a cerstvou chilly :)
OdpovedaťOdstrániťSuper. Kéž by mi někdy někdo uvařil.
OdpovedaťOdstrániť