Tým, ktorí v panike neutiekli vypláchnuť si
ústa pri predstave zelerovej polievky kalvadosom, prezradím fajnový recepis na pokrm,
ktorý prekonal moje najdivokejšie predstavy a chutil skvele. Chutil
dokonca i mojej polovičke a tá pri slove zeler prská ako kocúr pred
psím útulkom. Priznám sa, samého by ma zrejme idea zelerovej polievky
nenapadla, no nedávno som zahliadol v telescreene akéhosi šuhaja pripravovať ju v relácii, kde nepoužívajú servítky. Ďakujem za inšpiráciu, ostatná tvorba
prebehla akosi spontánne a na realizáciu budete potrebovať tieto suroviny:
1 veľký zeler (aspoň 500 g)
1 jablko
3 zemiaky
1 mrkvu
½ citrónu – šťava
50g masla
½ lyžičky kurkumy
½ lyžičky červenej
papriky
1 lyžicu worchestrovej omáčky
1 zeleninový bujón
1 dcl šľahačkovej smotany
1 lyžička kukuričného škrobu
soľ
mleté čierne korenie
1 červenú cibuľu
½ lyžice balzamového octu
Ako prvé si dajte variť liter vody s nadrobno nakrájanou
mrkvou, zemiakmi a bujónom. Kým sa varia, nastrúhajte si zeler a jablko.
Jablko výdatne pokvapkajte šťavou z citróna a premiešajte, aby
nezhnedlo. Cibuľu nakrájajte nadrobno, pokvapkajte balzamovým octom a odložte
bokom. Na veľkej panvici speňte maslo a osmažte na ňom zeler s jablkom
po dobu 5 až 10 minút. Ak sú zemiaky s mrkvou uvarené, polovicu z nich
odoberte dierovanou naberačkou a odložte k cibuli. Zvyšok
zemiakov, mrkvy a bujón vlejte na panvicu k zeleru. Prikryte a poduste
10 minút, potom obsah panvice prelejte do vyššej nádoby, pridajte koreniny a rozmixujte
dohladka tyčovým mixérom. Preložte do hrnca, prilejte smotanu s rozmiešaným
škrobom a priveďte nakrátko k varu. Odstavte polievku zo sporáka a vmiešajte
do nej zemiaky, mrkvu a naloženú cibuľu. Takto pripravené afrodiziakum
podávajte posypané vyzretým čedarom a užívajte podľa chuti.
Mne už len ostáva poďakovať Basquiatovi za príjemnú
spoločnosť počas sobotného doobedia.
P.S. Ak ste odporcami bujónov (aj tých kvalitných), myslím,
že to pôjde i bez neho, snáď iba pridajte 100g zeleru. A možno by to
išlo i bez smotany ale s niektorými silami si neradno zahrávať :)
P.P.S. V bezmäsitom menu budem pokračovať karfiolovými plackami, takže sa zarytým mäsožravcom ospravedlňujem za zníženú kvalitu príspevkov, závada nie je vo vašom prijímači.
raz som robila zelerovo- hruskovu a bola mnaaam :) urcite aj tato tvoja ,takze v dohladnej dobe proste musim vyskusat :)
OdpovedaťOdstrániťMmm, je recept na blogu? :)
OdstrániťNaozaj bola skvelá! Odporúčam všetkým, čo váhajú ;)
OdpovedaťOdstrániťMá pravdu :)
Odstrániťja som robila takúto: http://germa-vari.blogspot.sk/2008/11/polievka-zelerov-na-jesenn-mesiace.html
OdpovedaťOdstrániťskúsim aj tvoj recept.
Tie pražené rezance sú pecka, zaradím do repertoára, díky :)
OdstrániťDaniel super prispevok ako vzdy, okrem dobreho jedla mi chuti aj tvoj stylisticky prejav :-)
OdpovedaťOdstrániťJa by som vynechala snad par ingrediencii, aj napriek silam, ale urcite musela byt dobra :-)
mňam, mňam, práve ju robím, s maličkými zmenami, tešíííím sa :)
OdpovedaťOdstrániť