8. 11. 2012

Karfiolové kolieska




Ako som avizoval minule, nasledujúci recept je vhodný pre vegetariánov a hlavnú úlohu v ňom hrá karfiol. V slovenskej Wikipédii sa o ňom mnoho nedozviete, treba nazrieť do inojazyčných verzií alebo počkať do leta a  na trhu  sa porozprávať s babičkami. 

Karfiol ako potravinu poprvýkrát zmieňuje už François Pierre La Varenne vo svojom diele Le Cuisinier françois (1651), jednom zo základných textov modernej francúzskej kuchyne a s veľkou pravdepodobnosťou si na ňom (na karfiole) pochutnával už Kráľ Slnko. Najrozšírenejším farebným variantom  je biely, no pestuje sa i oranžový, zelený i fialový. Má nízku kalorickú hodnotu a súčasne obsahuje pomerne široké spektrum vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok a aminokyselín. Práve preto je priam predurčený pre rôzne dietetické účely. Obvykle sa konzumujú iba  jednotlivé ružičky, i keď môj  malý škrečík tvrdí, že aj listy sú úplne v pohode a rozhodne ich odporúča.


Naposledy som sa odchýlil od vyprážanej klasiky a urobil jednoduché pečené placky. Ja som ich jedol s rajčinovo-hubovou omáčkou, no s odstupom času si myslím, že najlepšie by ich doplnila kyslá smotana s bylinkami alebo cibuľkou. Ak teda máte doma zvyšný karfiol, pustite sa do toho: 

1 veľký karfiol
4 vajcia (žĺtky i bielka zvlášť)
3-4 lyžice hladkej múky
2-3 lyžice strúhanky
1-2 lyžice sójovej omáčky
soľ
mleté čierne korenie


Karfiol rozdeľte na jednotlivé ružičky (stačí väčšie, budú sa strúhať) a vhoďte do vriacej vody na max. 5 minút. Zapnite sporák na 250 stupňov Celsia. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a žĺtka zmiešajte so sójovou omáčkou, soľou a mletým čiernym korením. Karfiol sceďte a prepláchnite studenou vodou. Nastrúhajte ružičky na hrubom strúhadle a zmiešajte všetky suroviny. Plech vyložte papierom na pečenie a zľahka ho potrite olejom. Na papier naložte zmes a vytvarujte kolieska alebo iné geometrické útvary (max. 1 cm hrubé). Vložte do rozohriateho sporáka a pečte cca 20 minút, kým majú placky zlatú farbu. Doplňte už spomínanou kyslou smotanou s bylinkami, či jarnou cibuľkou a voilá. Myslím, že aj Kráľ Slnko by si hryzol.

P.S. Ak patríte medzi zarytých odporcov konzumácie karfiolu, dajú sa na ňom aspoň vysvetľovať fraktály ale to už je iný príbeh.

2 komentáre:

  1. karfiol je fajn, len nech nie je vyprazany. pekny recept. dobré recepty nan ma aj Miska z indie na blogu. dobre vypaseneho skrecka mate :D vidno ze chovatel je foodlover :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, vyprážaniu sa tiež radšej vyhýbam. Celkom dobrý je aj tento: http://www.cuketka.cz/?p=4259. Škrečok už je chudší (lebo je old), toto je archívna fotka :)

      Odstrániť