20. 3. 2012

Risotto II



Ja viem, poviete si, že som sa pomiatol, vešať sem dva takéto recepty za sebou. Po včerajšej premiére mi to však nedalo a chcel som vyskúšať úpravu, ktorá mi už dlhšie chodí po rozume, a ktorú poznáte skôr ako omáčku na cestoviny. Predstavujem vám teda risotto alla puttanesca (znie to podstatne lepšie ako rissoto podľa kurvy, holt taliančina). Postup je podobný ako pri predošlom recepte, no namiesto húb nakoniec vmiešam do zmesi rajčiny, olivy a bylinky. Okrem toho vynechávam parmezán a víno. Ančovičky dodajú dostatok chuti i bez parmezánu a víno by spolu s konzervovanými rajčinami výsledok podľa mňa príliš prekyslilo. Tu je súhrn surovín:

100 g ryže arborio
½ cibule, nadrobno nakrájanej
5 strúčikov cesnaku, nadrobno nakrájaného
5 ančovičiek, nasekaných
1 chili paprička, nasekaná
300 ml vývaru
20 g masla
1 konzerva sekaných rajčín
1 lyžička medu
10 olív, nakrájaných na kolieska
Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Olivový olej

Najprv na redšom site sceďte z rajčín šťavu a vmiešajte do nej lyžičku medu. Kúsky rajčín starostlivo preskúmajte a odstráňte prípadné zelené časti, kde sa rajčina spája so stonkou (tzv. bubáky), príliš chutné nie sú. Na menšej panvici rozohrejte olivový olej a osmažte na ňom postupne cibuľu, cesnak, chili papričku, ančovičky a ryžu. Po chvíľke pridajte rajčinovú šťavu s medom, nechajte zovrieť a po naberačkách pridávajte zeleninový vývar. Miešajte a pridávajte, tak ako som popísal tu. Na úplný záver vmiešajte do risotta rajčiny spolu s olivami a petržlenovou vňaťou.

Oproti hubovému je táto verzia o máličko ľahšia (bez parmezánu)no o to je chuťovo výraznejšia (cesnak, chili, ančovičky). Verím, že ak sa odhodláte, bude vám chutiť a čestné pionierske, že v roku 2012 už risotto nespomeniem :).

7 komentárov:

  1. Výborný recept aj keď sme ho trošku s Robom pozmenili, keďže je vegetarián,tak sme nedali ančovičky a pridali sme trošku syra.Ale pozdravujeme kuchára.Robo s Lenkou

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teší ma, že chutilo. Syr som tam nakoniec nasypal aj ja (ako napovedá foto). Ja vás zdravím tiež, veľmi veľmi. Robo ty si vegetarián? Long time no see.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ... od tridsiatich narodenín :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tvoj blog som objavil len nedávno, tak rizoto je prvý recept, ktorý som vyskúšal. Už sa teším na ďalšie. Ja kľudne uvarím aj tie mäsité, akurát ich nebudem jesť. No a komentovať ti ich radšej tiež nebudem, lebo súdiac podľa môjho predchádzajúceho komentára, stále trpím dysgrafiou.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Len ich komentuj, tá dysgrafia nebude až taký problém.

    OdpovedaťOdstrániť