5. 3. 2012

Šalát z hlivy ustricovej



Zdravím vás priatelia, blíži sa jar a to znamená, že aj takí otrlí mäsožravci ako ja už majú plné zuby slaniny, kohútov na víne, konfitovaných kačíc a iných mäsových pochúťok. Čerstvá zelenina zatiaľ nie je na obzore a preto sa snažím z tejto situácie nejako vykľučkovať. Naposledy sa mi to podarilo jednoduchým šalátom, na ktorý by ste si mali zaobstarať takéto dobroty:

200g hlivy ustricovej
1 červená cibuľa
1 mozzarella
1 biely jogurt
2-3 lyžice balzamového octu
1 lyžička medu
olivový olej
1 strúčik cesnaku
hrsť ľadového šalátu
oregano
tymián
bazalka
mleté čierne korenie
vločková soľ

Najprv si nakrájajte cibuľu na tenučké plátky (priam papierové), prepláchnite ich v studenej vode  a  dajte marinovať do zmesi balzamového octu a medu. Hlivu nakrájajte na tenké pásiky a na orestujte na olivovom oleji cca 10 minút. Ku koncu pridajte do oleja nadrobno nasekaný cesnak, bylinky rozotreté v dlaniach a čerstvo mleté čierne korenie. Nechajte rozvoňať, premiešajte a odstavte z plameňa. Keď sú huby vlažné, pridajte k nim natrhanú mozzarellu, marinovanú červenú cibuľu a nasekaný ľadový šalát. Zalejte bielym jogurtom.


Podávajte ihneď, aby ľadový šalát ostal chrumkavý a nezvädol. Tesne pred servírovaním posypte nekresťansky drahou vločkovou soľou (Maldon) a pokvapkajte olivovým olejom. Šalát môžete doplniť napríklad toastom no i samotný je chutný.

P.S. Hliva ustricová, okrem toho, že dobre chutí, stimuluje imunitný systém a pôsobí protizápalovo (vraj, ktovie či to nie je propaganda pestovateľov :)), čo sa môže v jarnom období hodiť.

P.P.S. Nabudúce vám predvediem niečo z  genetiky pre pokročilých. Spojíme hlivu a soba.

3 komentáre: