2. 4. 2012

Minimalistická treska s baklažánovým pyré



Opäť jedno ľahšie jedlo, na ktoré nebudete musieť urobiť nákup do dvoch tašiek. Stačí do jednej. Na dve menšie, respektíve jednu veľkú porciu budete potrebovať nasledovné:

200 g tresky
1 menší baklažán
1 biely jogurt
1 strúčik cesnaku
1/2 citróna - šťava
2 lyžice olivového oleja
1 menšia hrsť koriandrovej alebo petržlenovej vňate
2 lyžice sójovej omáčky

Rozohrejte sporák na 200 stupňov. Baklažán pozdĺžne rozštvrťte a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do sporáka na cca tridsať minút. Cieľom je, aby zhnedol a zmäkol. Pred dopečením baklažánu tresku potrite sójovou omáčkou. Hotový baklažán vyberte a tresku vložte na jeho miesto. Bude sa piecť cca 10 minút a za ten čas by ste mali pripraviť pyré. Je to hračka. Z baklažánu lyžicou stiahnite všetku dužinu, mala by ostať iba koža. Vložte ju (dužinu) do hlbšej misy, pridajte 2 lyžice jogurtu, lyžicu olivového oleja, cesnak, 2 lyžice citrónovej šťavy a vňať. Tyčovým mixérom umixujte na hrubšie pyré a rozprestrite ho lyžicou na tanier. Dopečte rybu, uložte ju na pyré, pokvapkajte citrónom, dotvorte jogurtom a kúskom vňate. Môžete servírovať. Upozorňujem, že jedlo je to naozaj ľahké a ak ho ponúknete baníkovi, ktorý práve prišiel zo šichty, môže byť, že na jedno oko budete pár dní horšie vidieť.

Čo sa týka ryby, odporúčam kúpiť ju vo väčšom množstve čerstvú v Metre, časť spotrebovať ihneď a zvyšok naporcovať a uložiť do mrazničky. Ja viem, že to tak mnohí robíte, no občas vidím ľudí kupovať  šialene predražené polotovary (často určené deťom) vyrobené z odpadových častí rýb a to už nabíjam harpúnu.

Baklažánu som prišiel na chuť iba nedávno, no má obrovský potenciál a pyré si viem predstaviť len tak, s balkánskym syrom a dobrým pečivom či plackou. Ak ste neskúšali, dajte mu šancu, môže vás príjemne prekvapiť.

P.S. Dochutenie pyré je iba orientačné, záleží na vašom baklažáne, chuti a talente :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára