2. 2. 2012

Zimná pohoda



Zima je krásna. Tak ako všetky ročné obdobia, má svoje čaro a jedným z nich je pokoj. Rastlinky odpočívajú, zvieratká odpočívajú, vonku je príjemné ticho. Aby sme si však mohli zimu poriadne vychutnať, paradoxne k tomu potrebujeme teplo a pohodu. Osobne si myslím, že výborným spôsobom vychutnávania je posedávanie v koženom ušiaku pred krbom, v ktorom veselo praskoce ohník. Za oknom výhľad na zasnežené panstvo, v šálke čaj a v rukách krásna literatúra.

Keďže však v paneláku neradno stavať krby a výhľad nenavodzuje zrovna lyrickú náladu,  spravidla si zimu vychutnávam pri nejakom dobrom hrejivom jedle. Dnes som o ňom (o jedle) rozmýšľal celú cestu z práce. Zima umocnila moje schopnosti imaginácie a keď som skrehnutou rukou odomykal vchodové dvere, mal som jasno. Uvarím si kukuričnú polievku. Ak máte pocit, že už na tomto blogu bola, je to tak. Mierne som ju ale prepracoval, vyhodil zbytočnosti a pridal jednu fotografiu. Tu teda máte zoznam surovín.

2x200g konzerva kukurice
1 malý pretlak
1 veľká červená cibuľa
1 paprička jalapeño
5 strúčikov cesnaku
50g slaniny
50g klobásky
1 kvalitný bujón (zeleninový)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička podrveného koriandru
2 lyžičky sladkej červenej papriky
2 lyžičky oregana
1 lyžička medu
sójová omáčka, worchesterská omáčka

Začnite tým, že kukuricu (bez nálevu) rozmixujete spolu s pretlakom na pastu. Vo väčšom hrnci osmažte na plátky nakrájanú slaninku spolu s polkolieskami klobásky. Po 3-5 minútach ich vyberte z hrnca, a na vypečenú masť (prípadne za lyžičku sadla pridajte) dajte osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď je sklovitá, pridajte nadrobno nasekaný cesnak, papričku, sypké koreniny a med. Krátko opečte a pridajte zmes kukurice a pretlaku. Poriadne premiešajte. Prilejte 5-7 dcl vody, vhoďte bujón a priveďte k varu. Vmiešajte slaninu a klobásku. Ochutnávajte a dochuťte podľa potreby sójovou a worchesterskou omáčkou.

Podávajte uzimeným stravníkom doplnené koriandrovou alebo petržlenovou vňaťou, kyslou smotanou a/alebo syrom (cheddar, feta, tekovský salámový  apod.).  Vhodné na dni, keď sa vám cestou z práce marí, že vidíte v prítmí cupitať tučniačiu rodinku a následne zistíte, že tento jav spôsobila námraza na vašich okuliaroch. Prajem vám pekný deň a vychutnávajte zimu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára