A je tu ďalšia polievka, ktorá sa po čase opäť vynára z hlbín blogu. Tým chcem v civilnom jazyku povedať, že som predošlý recept prepracoval a dospel (snáď) k lepšiemu výsledku. Surovín je sparťansky málo:
2 konzervy cíceru (480 g netto)
2 zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 l vývaru
3 lyžice olivového oleja
2 vrchovaté lyžičky zmesi korenia ras el hanout
Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľku, budú jej stačiť tri minútky. Pridajte nadrobno nasekaný cenak a po minúte i korenie. Zľahka opečte a zalejte polovicou vývaru. V ňom následne uvarte nadrobno nakrájané zemiaky. Keď sú hotové, polovicu, teda asi jeden zemiak odoberte bokom. Do vývaru pridajte cícer a dohladka umixujte tyčovým mixérom. Vlejte zvyšok vývaru, premiešajte a priveďte k varu. Ochutnajte, prípadne dosoľte (závisí od použitého vývaru). Vložte uvarený zemiak.
Ako som už spomínal pri hummuse, cícer má príjemnú zemitú chuť ale pomerne nevýraznú a vyslovene si pýta niečo svieže. Preto som polievku doplnil koriandrovým pestom:
1 malý citrón - šťava i kôra
2cm kúsok zázvoru
1 malá hrsť píniových orieškov
1 hrsť koriandrovej vňate
olivový olej
Všetko rozmixujte a dolaďte olejom na požadovanú konzistenciu. Polievku podávajte s pestom, kopčekom kyslej smotany a čerstvým mletým čiernym korením. Myslím že sa by sa k nej hodili i malé zemiakové placky (rősti), pita alebo elfský lembas :)
P.S. V pôvodnom recepte boli i konzervované rajčiny, určite polievke neuškodia, chcel som ale docieliť, aby vynikla chuť cíceru. Čo sa týka pesta, je to vlastná tvorba, ktorú môžete podľa ľubovôle meniť (limetky, mandle a pod.), len by som zachoval kyslosť, ktorá vytvára pekný kontrast.
...poslednou dobou mi tiež cícer zachutil a máš pravdu s tou zemitou chuťou. Pesto s citrónom určite príjemne osviežilo polievku...super recept
OdpovedaťOdstrániťdík, cícer je veľmi vďačná surovina, len ho treba niečím oživiť
OdstrániťHmm, výbornééé, kde si prosím ťa kúpil cícer?
OdpovedaťOdstrániťNaposledy v Metre a predtým v Kauflande. Sušený som tuším kúpil v nejakom obchode so zdravou výživou ale neviem v ktorom :)
OdstrániťMne tiez velmi zachutil cicer, hlavne v polievkach, tie su fajn tak na druhy den, ked cicer naberie do seba chut z ostatnych surovin. Ale cuduj sa svete, chuti mi aj sam, iba tak, z konzervy ;o)))
OdpovedaťOdstrániť