14. 2. 2012

Zakopane v zime



V časoch nedávno minulých, teda v januári, keď to vyzeralo, že u nás už poriadna zima ani nebude, sme sa s Ivonou rozhodli, že navštívime poľské mestečko Zakopane. Medzičasom sa síce ochladilo ale snehu bolo stále pomenej (v Nitre), tak sme sa minulý týždeň vydali na cestu.


Zakopane sa nachádza na druhej strane Tatier a napriek svojmu názvu je turistickým centrom, ktoré ročne privíta desiatky tisíc turistov. Na to, že v roku 1676 to bola dedinka so 43 obyvateľmi, ide o veľmi slušný rozvoj. Ak máte radi pokoj a idylku, toto mesto nie je správna voľba. Ak vás však tak, ako mňa fascinujú hory a nevadia vám húfy turistov a nevyhnutná komercializácia, bude sa vám tam páčiť. Drvivú väčšinu návštevníkov tvoria poliaci, za štyri dni sme nepočuli ani slovo po slovensky, či česky. Ubytovanie sa oplatí rezervovať vopred, ceny sú mierne, výber veľký.


Moja láska najväčšia našla malý penziónik Willa Cicha Woda, umiestnený v kľudnej  lokalite (názov zodpovedá), napriek tomu však v centre diania. Veľmi dobrá voľba. Čistá, útulná izba s vlastným sociálnym zariadením a prístupom k chladničke, mikrovlnke i kávovaru. Varná kanvica na izbe. Päť minút od miestnej pešej zóny, vyhlásenej ulice Krupówki i od pozemnej lanovky na vrch Gubałówka. Môžeme smelo odporúčať.


Keďže ubytovanie bolo bez stravy, vytipovali sme si pár podnikov, kde by sa (podľa nás) mohlo dať slušne najesť . Prvým bola Karczma Siklawa, ponúkajúca útulne zariadený interiér, živú hudbu a poväčšine tradičnú poľskú kuchyňu(+pizza). Miest na sedenie je neúrekom, no i tak býva podvečer plno. Obsluha má pomerne uvoľnené až ležérne tempo, no na druhej strane je úctivá a dokáže poradiť. Počas našej prvej návštevy si Ivona objednala Mix pierogowy (17 PLN) a ja Bigos staropolski (15 PLN). Pirohy boli dobré, preliate maslom s opečenou slaninkou, no mäsové chuťou ďaleko zaostávali za ruskými so syrovo zemiakovou plnkou a špenátovými. Mäsová plnka bola trošku suchá a doobjednaná kyslá smotana im dosť výrazne pomohla. Bigos bol vynikajúci a na plnej čiare porazil svojho kolegu z reštaurácie Chłopskie Jadło v Krakówe. Nebol zbytočne mastný, mäsa i klobásy bolo dostatok a v dobrej kvalite. Prečo je zaradený medzi predjedlami, neviem. Miestni horali sú zrejme mocní jedáci. Smäd mi zahnalo pivo Żywiec (7,50 PLN za 0,5l) a moja polovička si dala teplú variantu - Żywiec grzane s miodom (8,50 PLN za 0,5l). Celkový dojem nadpriemerný, účet v poriadku a tak sme sa sem ešte raz vrátili. Počas našej druhej návštevy sme jedli spoločne a bol to Scypek panierowany (16 PLN) a Zapečené zemiaky (originálny názov a cena sa žiaľ na oficiálnej stránke nenachádzajú). Prvým jedlom bol vysmážaný oštiepok s brusnicovou omáčkou a druhým zapečené zemiaky s mäsom, hubami, cibuľkou a syrom. Obe veľmi chutné a bez výhrad.





Mimochodom, oštiepok sa v Zakopanom dá kúpiť v akomkoľvek čase, v akejkoľvek nadmorskej výške, úplne všade. Poväčšine z kravského mlieka alebo bez udania pôvodu. A poväčšine zmrznutý na kosť, čo oštiepku a vlastne žiadnemu syru príliš neprospieva. Kúpili sme teda iba testovacie vzorky a jeden malý grilovaný syrček doplnený brusnicami. Nič ohurujúce, na Slovensku zoženiete lepší bez väčšej námahy.



Druhým vytipovaným podnikom bola reštaurácia s názvom Gazdowo Kuźnia, ktorá v roku 2010 získala certifikát Best in Poland v kategórii goralskej kuchyne a obsluhy. Neviem. Objednal som si Borsc bioły na wyndzonym ziobrze z wkładkom (12 PLN) a Kiełbaski jagnięce (16 PLN). Nemám čo vytknúť. Biely boršč s kúskom údeného rebra a zemiakmi bol výborný i jahňacie klobásky s chrenom mi chutili. Vyslovené sklamanie sa konalo na opačnej strane stola. Zemiaková placka plnená bravčovým mäsom, hubami a posypaná syrom - Placek zbojnicki (28 PLN). Všetky komponenty vyslovene neochutené, mdlé a to všetko v porcii pre dvoch chlapov. Placka polosurová, strach a hrôza. Jedlo sme nevrátili, nebudem tu preto ďalej kvíliť ale takýto fail sa jednoducho kuchárovi nesmie stať. Ak to i bola vyslovene nešťastná náhoda, nás od ďalšej návštevy odradila a preto neodporúčame nikomu.
Ako dezert sme si v jeden večer dopriali gofry v jednej z viacerých cukrární, ktoré ponúkajú gofry, rôzne ovocné poháre, mliečne i ovocné koktejly a iné sladké dobroty. Gofra bola domáca (t.j. upečená na mieste), ovocie ovocné, čokoláda z čokolády a šľahačka tiež domáca. Dobrá bodka za príjemným dňom.






Ak nemáte chuť, čas, či rozpočet na reštaurácie, v Zakopanom je dostatok obchodov s potravinami, v ktorých nakúpite všetko čo i u nás a mám taký dojem, že o máličko lacnejšie. Vo všeobecnosti je Zakopane plnohodnotné mesto, v ktorom nájdete široký sortiment tovarov i služieb. Centrom je už spomínaná ulica Krupówki, ktorá okrem obchodov, reštaurácií  a fastfoodov ponúka i nepreberné množstvo zábavy.  Mesto je ideálne pre dovolenku s deťmi. Ani jeden z nás nie je lyžiar, takže nehodnotíme kvalitu svahov či vlekov. Ak sa však chcete pokochať peknými výhľadmi a nechce sa vám brodiť snehom, máte na výber niekoľko lanoviek za prijateľné ceny. A skutočná zima s kvantami snehu. Domáci by mohli v zime namiesto ovečiek chovať tulene.



Celkovo to bol veľmi pekný výlet, za dostupnú cenu. A ešte jedna drobnosť. Ak sa náhodou budete vracať cez Poprad a zastavíte sa na obed v hoteli Tatra, nedávajte si bryndzové halušky. Miestny šaman riedi bryndzu vodou. Holt kríza je kríza.

3 komentáre: