7. 1. 2012

Šampiňóny na víne



Jednoduché jedlo, ktoré nevyžaduje veľa času ani surovín a kľudne si ho môžete pripraviť po príchode z práce. Dôležitý je dobrý chlieb, na ktorom môžete hubovú zmes podávať (či už čerstvý alebo starší, opečený na platni). Ak sa vám pozdáva fotka, budete potrebovať toto:

400g šampiňónov
2 menšie cibule
1 lyžička pretlaku
1 lyžička medu
1 lyžička oregana
1/2 lyžičky tymiánu
1 strúčik cesnaku
2 lyžice sójovej omáčky
1 ančovička
1-2 dcl červeného vína
olivový olej

Na olivovom oleji nechajte skaramelizovať cibuľu nakrájanú na plátky. Bude to trvať cca patnásť minút na miernom plameni. Medzičasom si nakrájajte očistené šampiňóny na plátky a pridajte ich k cibuľke. Prikryte pokrievkou a nechajte pomaličky dusiť asi desať minút. Kým sa huby dusia, zmiešajte pretlak, med, cesnak, ančovičku a koreniny so sójovou omáčkou. Vzniknutú pastu pridajte na panvicu, krátko osmažte a zmiešajte s hubami a cibuľkou. Prilejte kvalitné červené víno a nechajte chvíľku zredukovať. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a mletým čiernym korením.

Podávajte na chlebe (ja som mal sedliacky ražný), prípadne doplňte pikantným syrom. U mňa sa vyskytol kúsok Roquefortu a môžem vám povedať, že to teda bolo niečo. Taký rýchly podvečerný výlet do Francúzska. Bon appétit, priatelia.


P.S. V Nitre, oproti malému Tescu sa nachádza pobočka siete pekární Lípót, kde majú výborný sedliacky chlieb a žemle (webová stránka je v kóme, no snáď ju v blízkej dobe resuscitujú). Viac som zatiaľ od nich neochutnal, no určite to napravím.

2 komentáre: