Minulú nedeľu sme navštívili farmárske trhy, ktoré sa raz mesačne konajú v areáli nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Predávajúcich bolo pomerne poriedko, no predsa sa nám podarilo ukoristiť nejaké hodnotné potraviny. Medziiným to bola i vynikajúca ovčia bryndza od firmy Obert z farmy Slopná. Jedávam bryndzu celý život ale táto prekonala všetky doterajšie. Ochutnáte a pred očami sa vám zjaví salaš, ovce, dunčo, okolité grúne a Maťko s Kubkom. Teda aspoň mne. Neskôr som ľutoval, že mám iba štvrť kila, nabudúce snáď doplním zásoby. Nasledujúci recept je mojej mamy, ktorá nám túto polievku varí odjakživa. Ja sám som sa k tomu zatiaľ z nevysvetliteľných príčin nedostal ale určite to v blízkej budúcnosti napravím. Nie je to demikát a potrebujete na ňu toto:
250g ovčej bryndze
3 zemiaky, nakrájané na drobné kocky
1 cm plátok masla
hrsť sušenej mrvenice
1,5 litra vody
pažítka
Začnite tým, že dáte zemiaky variť do posolenej vody. Keď začne voda vrieť, počkajte pár minút a prihoďte do nej mrvenicu. Akonáhle sú zemiaky hotové, odstavte. Do väčšieho hrnčeka odoberte trocha vody a rozmiešajte v nej bryndzu dohladka. Cez hrubšie sitko vmiešajte bryndzu späť do teplej polievky. Vmiešajte plátok masla. Prihoďte hrsť pažítky. Hotovo.
P.S. Keď som bol ešte malý Daniel a vôbec nie varič, mal som nariadenú prísnu bezlepkovú diétu. Vtedy (a občas aj dnes) mamina nahrádzala mrvenicu varenou ryžou. Polievka aj s ryžou chutí skvele. Ďakujem mami, nielen za polievku.
P.P.S. Kvalitná ovčia bryndza sa smelo vyrovná i Roquefortu. Len si nájdite dobrého dodávateľa a nepustite ho.
Ahoj Danko,
OdpovedaťOdstrániťpoznám Tvoju maminu a aj bryndzačku, ktorú opisuješ, pretože mi ju tiež spomínala.
Dodnes som túto delikatesu nevarila, ale po prečítaní Tvojho blogu mám chuť sa rozbehnúť do obchodu a kúpiť bryndzu.
Aj tak urobím........Ema
Jéj, zdravím :) Len do toho, dúfam, že bude chutiť a úprimne ma teší, že sledujete blog. Keby nechutila, vynadajte mame :))) S pozdravom Dano
OdpovedaťOdstrániťDobry den, aj moja dcera ma bezlepkovu dietu, tak dakujem za radu pouzit ryzu. Idem na to :-)
OdpovedaťOdstrániť