5. 1. 2012

Čučoriedkový muffin



Je mimo iného oficiálnym muffinom štátu Minnesota. Holt iný kraj, iný koláčik. Keďže sa mi nedávno dostala do rúk forma, okamžite som sa ju rozhodol vyskúšať. Po preskúmaní viacerých receptov som vyskladal  hybrid, ktorý sa mi osvedčil.V praxi to znamená, že sú muffiny poživateľné aj na druhý deň po upečení i keď čersvé sú best. Na 12 muffinov budete potrebovať:

220g hladkej múky
220g rozpusteného masla
130g cukru muscovado (hnedý, nerafinovaný)
4 vajcia
3 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
1/2 lyžičky škorice

Postup práce je jednoduchý. Vlažné maslo rozmiešajte s cukrom, najlepšie tyčovým mixérom. Postupne pridávajte vajcia, múku, soľ, prášok do pečiva, korenia. Rozmiešajte dohladka, cesto bude mať konzistenciu tuhšieho krému. Dajte ho odstáť do chladu minimálne na dve hodinky, ideálne cez noc. Pred pečením si rozohrejte sporák na 200-220 stupňov.  Rozdeľte cesto do formy, cca jedna veľká polievková lyžica na jeden muffin. Do cesta povtláčajte čučoriedky, osem až desať kúskov do jedného koláčiku. Vložte do vyhriateho sporáka a nasledujúcich dvadsať minút môžete namiesto TV sledovať dianie vovnútri. Je to zaujímavejšie ako väčšina programov a na mňa tento proces pôsobí vyslovene blahodárne. Zhruba po desiatich minútach sa k obrazu pripojí vôňa. Ak nezvyknete hľadieť do sporáka, odporúčam vám počas pečenia nachystať si obľúbený nápoj, či už je to káva, čaj alebo banánový šejk.

Ešte si neodpustím zopár tipov. Nachystajte si cesto v sobotu večer do formy a ráno ju iba dáte piecť. Uvidíte, že vás v nedeľu budú mať ostatní obyvatelia príbytku o niečo radšej. Čo sa týka čučoriedok, rozhodne uprednostnite menšie, klasické, domáce. Väčšie druhy sú spravidla menej výrazné. Eventuálne použite iné ovocie, napríklad mrazené maliny, višne atď. Samozrejme môžete pridať aj iné dobrôtky.

Mňam.

2 komentáre:

  1. no pomoc :-) mam pocit, ze mi vonaju cez monitor :-) krasne. asi posuniem tvoj link dalej, aby sa mohol niekto inspirovat na nedelne rano :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem, snáď si niekto osladí život :)

    OdpovedaťOdstrániť