18. 1. 2012

Ako som piekol chlieb




Receptov na chlieb nájdete neúrekom. Niekoľko som ich preštudoval a najviac sa mi pozdával tento. Je dokonca bez miesenia. To je v ňom nahradené časom a pomalou fermentáciou cesta. Ja som upiekol malú testovaciu verziu a potreboval som na ňu toto:

300g hladkej múky
3/4 lyžičky soli
1/2 lyžičky instantného droždia
210g vody

Uvedené suroviny zmiešajte vo väčšej mise, tak aby vám neostala nijaká suchá múka, prikryte fóliou a nechajte 12-24 hodín kysnúť pri izbovej teplote. Preložte do chladničky na minimálne tri a maximálne päť dní. Keď ste to vydržali, cesto vyberte na výdatne pomúčenú pracovnú dosku. Vytvarujte bochník, prikryte utierkou a nechajte odstáť 2-4 hodiny.

Medzitým rozohrejte sporák na cca 230 stupňov. Do sporáka vložte liatinový hrniec alebo inú nádobu z hrubého materiálu, ktorý má veľkú tepelnú kapacitu.

Cesto medzičasom zväčšilo svoj objem. Urobte na ňom pár plytkých zárezov a vložte ho do horúcej nádoby. Prikryte a pečte pätnásť minút. Odkryté dopekajte tridsať až štyridsaťpäť minút. Teplota chleba v strede by mala dosiahnuť cca 99 stupňov, ihlový teplomer je skvelá pomôcka.



Po upečení chlieb ihneď vyberte za pomoci nejakého náradia, napríklad varešiek aby ste sa vyhli návšteve oddelenia popálenín.Nechajte ho na mriežke minimálne 15 minút chladnúť, kôrka bude potichúčky praskať a chlebík voňať. Nakrájajte. Za recept opäť raz ďakujem neúnavnému Kenjimu zo Serious Eats. Vyskúšajte, nič na tom nie je, všetku prácu za vás urobia kvasinky a enzýmy.

P.S. Nádherne vonia a chutí. Nie je to každodenná záležitosť no o to viac poteší.

3 komentáre:

  1. ten vyzera nadherne!!!! hned by som si kusok dala! vlastne, keby len kusok... ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ten sa ti uzasne podaril!!! krasna korka!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bol vynikajúci, chrumkavý, voňavý a malý :)

    OdpovedaťOdstrániť