12. 12. 2011

Lososová polievka

Predstavte si, nejedávam na vianoce kapra, ba ani môj brat a priateľka, takíto sme my prznitelia tradície (snáď až 60-ročnej). Kúpili sme si teda v Metre veľkého lososa (2,5 kg) a Daniel sa ho podujal vyfiletovať. Po nejakých tých náučných videách sa mi to podarilo bez straty prstov a polovice ryby. Potešený týmto úspechom som sa rozhodol odrezky, chrbticu, hlavu a jeden rybí steak premeniť na polievku. Ak máte podobné úmysly, možno vám môj postup bude inšpiráciou.

Najprv si z nasledujúcich surovín pripravte vývar:

1 hlava, chrbtica, odrezky z lososa
1 biela cibuľa
1 väčšia mrkva
1 petržlen
1 pokrájaný menší celer
1 kúsok póru
8 guličiek čierneho korenia
2 guličky nového korenia
1 bobkový list
1/2 lyžičky soli
1,3 litra vody


Všetko vložte do hrnca a miernym varom varte cca 1 hodinu, nie viac. Počas varu zberajte z hladiny naberačkou nečistoty a mastnotu. Kým pripravujete vývar,  uvarte si v malom hrnčeku 2 nadrobno nakrájané zemiaky, ktoré na záver pôjdu do polievky. Po uvarení vývar zceďte starostlivo z kostry oberte všetko mäso a pripravte si ostatné veci na prípravu polievky:

1 lyžica masla
5 ančovičiek
1/2 citrónu - šťava i kôra
1 lyžica pretlaku
1 lyžička sladkej červenej papriky
1 kúsok (cca 15cm) póru nasekaného najemnúčko
3 lyžice rybej omáčky
2-3 lyžice omáčky sriracha (alebo inej štipľavej omáčky)
1 kelímok kyslej smotany
2 lyžičky kukuričného škrobu

V hrnci si rozohrejte maslo a rozpustite v ňom ančovičky. Trvá to asi 2 minúty. Pridajte pór a citrónovú šťavu s kôrou a osmažte ho ďalšie  2 minúty. Pridajte pretlak a červenú papriku. Krátko osmažte a prilejte cca 3 dcl vývaru. Vložte obraté mäso a všetko rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Vráťte hrniec naspäť na sporák a prilejte zbytok vývaru. Rozmiešajte a ochuťte rybou omáčkou a omáčkou sriracha podľa chuti. Dajte do polievky rybí steak a povarte asi päť minút. Vyberte ho a rozdeľte na kúsky. V miske si zatiaľ rozmiešajte smotanu so škrobom a postupne po lyžiciach pridávajte polievku do misky, aby sa smotana nezrazila. Pridajte cca 5 lyžíc a rozmiešajte do hladka. Potom vlejte smotanu za stáleho miešania do polievky a priveďte k miernemu varu. Vložte uvarené zemiaky, kúsky steaku a je hotovo.



Podávajte s nakrájanou koriandrovou vňaťou, chili papričkou a bielym pečivom.

P.S. A pamätajte, iba mŕtve ryby plávajú s prúdom :)

1 komentár: