6. 9. 2011

Hummus

Je všeobecne používaným anglickým prepisom z arabského حمّص, slovíčka označujúceho cícer. Slovenčina toto pomenovanie prebrala, i keď podobne ako v angličtine vyvoláva pomerne zvláštne asociácie v súvislosti s jedlom. Pritom je jednoduchý na výrobu, chutný a zdravý. Na webe je nespočetné množstvo receptov na jeho prípravu, ja pridám svoju, mierne ochutenú verziu. Budete potrebovať nasledovné veci:



- cícer, jednu konzervu alebo adekvátne množstvo cíceru uvareného domäkka
- tahini, sezamová pasta, dostať ju v obchodoch so zdravou výživou
- olivový olej, čo najlepší
- cesnak, 1-2 strúčiky
- citrónovú šťavu z cca jedného citróna
- rascovec rímsky alias cumin, pol lyžičky
- koriandrové semiačka, pol lyžičky
- chili paprička
- koriandrová alebo petržlenová vňať
- soľ

Koreniny podrvte v mažiari, z papričky odstráňte jadierka (prípadne ponechajte pre silnejší zážitok) a všetky suroviny rozmixujte dohladka tyčovým mixérom. Niekto melie cícer na mlynčeku, aj to je možnosť. S tyčovým mixérom budete potrebovať trocha trpezlivosti ale aj tak vám príprava nezaberie viac než pár minút. Samozrejme, že môžete koreniny vynechať či meniť podľa chuti. Samotný cícer má pomerne nevýraznú zemitú chuť a ak chcete niekoho na hummus nalákať, je vhodné ho oživiť kvalitným jogurtom, harissou a podávať ho s čerstvou zeleninou a olivovým olejom na dochutenie. Napríklad takto.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára