21. 9. 2011

Spring rolls alias jarné závitky


Nasledujúce jedlo pochádza z Ázie, no jeho variácie sa rozšírili po celom svete. Základom je ryžový papier, do ktorého sa zabalia rôzne suroviny od zeleniny cez krevety, ryžu až po rôzne druhy mäsa. Vzniknuté rolky sa podávajú buď tepelne neupravené (vtedy sú použité suroviny už vopred uvarené) alebo vysmažené. Moja verzia pozostáva z lososa, varenej ryže, melónu galia (pôvodne som chcel použiť mango, no zohnať zrelé mango je niekedy tvrdý orech) a póru. 


  

Postup je prostý. Namočte do vody plát ryžového papiera na cca 1-2 minúty, vyberte ho, naplňte a zarolujte. Počas plnenia si dajte do vody povoliť ďalší papier, nech to odsýpa. 

  
Veľkosť roliek je cca 10*3 cm. Keď sú rolky nachystané, dajte si do woku rozpáliť slnečnicový olej. Medzitým pripravíte omáčku, do ktorej budete rolky počas konzumácie namáčať. Keďže suroviny v rolke nie sú ochutené, omáčka je výrazná. Základom je  kvalitná sójovka, čo v našich podmienkach znamená Kikkoman (rozdiel v chuti a kvalite je zásadný). Kyslú zložku reprezentuje limetová šťava a kôra. Ďalej môžete pridať strúčik cesnaku, chilli papričku, strúhaný zázvor, bylinky (koriander, pažítka, petržlen). Dosladíme medom, trstinovým cukrom. Pomery si dolaďte podľa chuti, len pamätajte, že omáčka musí byť naozaj výrazná.


Keď je olej rozhorúčený a takmer začína dymiť, vysmážajte rolky cca 5 minút, kým začnú zlatnúť, následne ich nechajte vychladnúť na papierovej utierke. 


Môžete jesť hneď ako to teplota dovolí.

Ako som už spomínal tento recept je silno variabilný, plnku možno meniť takmer neobmedzene. Kľudne použite mrkvu, bambusové výhonky, krevety či akékoľvek mäso. Hotové rolky môžete bez problémov zamraziť .


P.S. Ak použijete pór, nekrájajte ho na prúžky ako ja, nasekajte ho nadrobno. Podstatne lepšie sa potom papá. Vplyvom tepla totiž mierne zmäkne a prúžky sa zmenia na neprehryznuteľné povrázky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára