21. 9. 2011

Chrenová polievka (Żurek z chrzanem)


Túto polievku som prvýkrát jedol v Krakówe a odvtedy ju úspešne varím doma. Je sýta a veľmi chutná. Budete na ňu potrebovať:


-       -1l vývaru (môže byť i dobrý bujón)

-       -100 g slaniny + koža

-       -4 stredné zemiaky

-       -3 – x lyžíc strúhaného chrenu

-       -0,5l acidka

-       -2-3 vajcia (varené 7 minút)

-       -biela klobása, prípadne dobré biele klobásky na grilovanie (s vysokým   podielom mäsa)

-       -hrsť majoránky

-       -soľ


Slaninu nakrájajte nadrobno, a krátko osmažte. Prilejte vývar a vložte doň kožu zo slaniny. Zemiaky nakrájajte nadrobno a vložte do vývaru. Varte kým zemiaky zmäknú. Vmiešajte postupne do polievky chren, množstvo je na vás a na sile použitého materiálu. Chren by malo byť cítiť, predsa len je to chrenová polievka, no na druhej strane pamätajte na všetkých, ktorí ju budú jesť. Nechcete niekomu spôsobiť zástavu srdca  (ak áno, je to váš biznis). Polievka môže chladnúť a vy sa zatiaľ budete zaoberať klobáskou a vajcami. Vajcia vložte do vriacej vody na 7-8 minút. Po uvarení ich ošúpte pod studenou vodou nechajte trochu schladnúť a rozpoľte. Klobásky narežte, opečte na panvici a nakrájajte na jednotlivé sústa. Keď je polievka vlažná, vmiešajte do nej acidko, vložte klobásku a vajcia. Zohrejte ale nevarte, nech sa acidko nezrazí. Dochuťte majoránom a soľou. Smacznego, priatelia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára