16. 9. 2014

Hovädzí guláš




Guláš je podľa Wikipédie výdatná, hustá polievka, ktorej podstatu tvorí dusené a varené hovädzie mäso. Ďalej sa z tohto prameňa dozvedáme, že slovo guláš je síce prevzaté z maďarčiny (gulyás), no základ maďarského slova s veľkou pravdepodobnosťou pochádza z východoslovenského slova guľa, ktoré vraj dodnes v Spiši a Above označuje čriedu dobytka. To len tak, keby ste chceli nejakého južného suseda rozčúliť do zdravej paprikovej farby.

Zaručene skvelých receptov na guláš je nespočetne veľa a je otázkou chuti a tradície, čo do neho pridáte. Moja varianta je dosť minimalistická, a vyniká v nej najmä chuť mäsa. Preto by malo byť kvalitné a dobre pripravené. Ak máte chuť na sýte a mocné jedlo, vyskúšajte. Budete potrebovať:

1 kg hovädzieho mäsa (krk, plece, stehno)
600 g cibule
2 – 3 lyžice bravčovej masti
1 lyžica pretlaku
2 lyžičky sladkej červenej papriky
Soľ

Čo sa týka pomeru mäsa, nechám to na vás. Varil som z rôznych kombinácií ale napríklad i z čistého stehna a vždy to išlo. Mäso očistite od šliach a blán a prebytočného tuku (malé množstvo neškodí, práve naopak). Pokrájajte ho na väčšie kúsky (3-4 centimetre) a odložte bokom. Cibuľu pokrájajte na malé kocky (0,5 – 1 cm). Zvyknem opiecť obe ingrediencie samostatne, mám tak lepšiu kontrolu nad stupňom opečenia.

Takže najprv na rozpálenom tuku osmažte cibuľu do zlatohneda, aby získala príjemnú karamelovú vôňu. V nijakom prípade neodchádzajte od panvice. Keď je cibuľa hotová, odstavte ju z ohňa a primiešajte najprv papriku a keď sa rozvonia, tak aj pretlak. Cibuľovú masu rozmixujte. Nemusíte tak cibuľu rozvárať a lepšie a vám bude odhadovať hustota šťavy. Pastu odložte bokom. Teraz príde na rad mäso. Cieľom je poriadne ho aspoň z jednej strany opiecť tak aby zhnedlo. Dochádza tu k Maillardovej reakcii, ktorej  výsledkom bude chutnejšie mäso (a dokonca ho budete vnímať ako šťavnatejšie). Aby sa dobre opieklo, rozpáľte na veľkej panvici asi 2 lyžice masti a rozložte na ňu polovicu mäsa. Nemiešajte, nechajte pripiecť 1-2 minúty a zopakujte s druhou polovicou. Mäso vyberte a do panvice vlejte asi 2 dcl vody a odvarte pripečené kúsočky. 

Prichádza konečná a najdlhšia fáza prípravy. Do väčšieho hrnca vložte mäso, cibuľovú pastu a vodu z panvice. Prikryte a varte na miernom ohni 1,5 – 2 hodiny. Občas premiešajte, osoľte podľa chuti a sem-tam dolejte trocha vody. Po cca 1,5 hodine by malo byť mäso dostatočne mäkké, po 2 a viac hodinách sa začnú oddeľovať vlákna, ktoré dodatočne zahustia šťavu. Odporúčam podávať s čerstvým domácim chlebom a jemnými plátkami cibule.

5 komentárov:

  1. Zase jsem chytřejší..:-D Maillardová reakce byla pro mne úúúúplně neznámá.
    Danieli ,ráda si počtu ve vašem blogu a i když neuvařím ,aspoň se zasměju.
    Hezký den přeji
    Daška

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moc mě těší, že se Vám blog líbi. Hezký den i Vám.

      Odstrániť
  2. Som zvedavy na zazitky s gulasom. Vraj celkom jedly polovnicky gulas varieva aj tvoj sef.... Akurat nikto nevie ci lepsi gulas vari stary ci mlady sefko

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Som zvedavy na zazitky s gulasom. Vraj celkom jedly polovnicky gulas varieva aj tvoj sef.... Akurat nikto nevie ci lepsi gulas vari stary ci mlady sefko

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mlady sefko vari vyborny gulas, porovnavat som nemal moznost. Ja varim gulas malokedy (ked sa dostanem k dobremu masu)ale najblizsie donesiem kostovku :)

      Odstrániť