17. 10. 2013

Tekvicová polievka

Doplnené 18.10.2013. Skúsenejší mi poradili, že hokkaido nie je potrebné šúpať, že šupa po upečení krásne zmäkne. Ďakujem za info a záchranu mnohých vitamínov.
 


Túto dobrotu pomarančovej farby v dnešných dňoch varí každý, takže som sa aj ja zapojil do tekvicovej procesie, kúpil hokkaido, nabrúsil kudlu a hybaj do kuchyne vyrábať zdravú stravu. Hokkaido je totiž pomerne ľahko stráviteľná, má nízky energetický obsah a za zmienku stojí aj vysoký obsah betakaroténu, provitamín A, vitamín C a vitamíny skupiny B. Vôňou i chuťou mi vzdialene pripomína žltý melón a konieckoncov ani farbou za ním nezaostáva. Ak sa i vy chystáte zapojiť do tekvicového ošiaľu, skúste môj jednoduchý recept, stačí naň naozaj zopár surovín. 


1 tekvica hokkaido
2 mrkvy
1 červená cibuľa
20 g masla
½ lyžičky drvenej rímskej rasce
½ lyžičky drveného koriandru
1 malá chili paprička
citrónová šťava

Ako prvé dajte zohriať sporák na cca 160 °C. Kým sa tak deje, vezmite skutočne ostrý nôž a naporciujte tekvicu na hrubšie pláty (viď foto). Najprv ju zvislo rozpoľte a polievkovou lyžicou vydlabte semienka a ich obal. Potom každú polovicu opatrne nakrájajte na hrubšie mesiačiky, z ktorých následne odrežte šupu. Po tekvici si nachystajte mrkvy. Očistite ich a pozdĺžne rozštvrťte. Kúsky tekvice i mrkvy rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Rozpustite maslo,  potrite ním zeleninu a vložte do vyhriateho sporáka. Kým sa pečie, nakrájajte si cibuľu i chili papričku nadrobno a v mažiari nadrvte korenie.




Po cca 40 minútach (možno i skôr) bude tekvica zmäknutá, vyberte ju zo sporáka. Vo väčšom hrnci zohrejte zvyšok masla a osmažte na ňom cibuľu, papričku a korenia po dobu asi päť minút, kým je cibuľka sklovitá. Prihoďte zeleninu a zalejte vodou tak, aby bola prekrytá. Priveďte k varu a rozmixujte dohladka, ak je zmes príliš hustá, pridajte vodu. Dochuťte polievku soľou, citrónovou šťavou (podľa chuti) a nezavrhoval by som ani miso pastu (skúsil som a ide to). Pre zjemnenie môžete pridať trocha šľahačkovej smotany. Ja som na záver neodolal a prihodil trocha koriandrovej vňate z mrazničky, no polievka je výborná i bez nej. Okrem toho má nádhernú jesennú farbu, ktorú však na mojich nočných fotkách príliš neoceníte. Prajem dobrú jesennú chuť.



P.S. Ak ste ešte hokkaido nevarili, nebojte sa toho, aj pre mňa to bola premiéra :) 
 Doplnené 18.10.2013. Skúsenejší mi poradili, že hokkaido nie je potrebné šúpať, že šupa po upečení krásne zmäkne. Ďakujem za info.

2 komentáre:

  1. Výborný jednoduchý recept! Chýba v ňom ale jeden must, ktorý polievke dodá identitu: semiačka z tekvice nevyhadzovať, prepláchnuť, opražiť na sucho a posypať polievku na taniery.
    A ku použitému koreniu... - jednoznačne šafrán. Polievku chuťovo aj farebne dokonale dopĺňa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rád, že sa recept páči. Veeeľmi dobrá polievka. Semiačka samozrejme kvitujem a pridám do receptu. Šafrán vyskúšam a odporúčam ešte pár kvapiek tekvicového oleja.

      Odstrániť