9. 7. 2013

Hamburger (bez mäsa)




Domáci hamburger nie je nijaký fastfood a vyžaduje čas na prípravu tak, ako akékoľvek iné jedlo. Burger bez mäsa je o niečo náročnejší výtvor, pretože vyrobiť vegetariánsku či dokonca vegánsku zmes, ktorá nechutí ako mleté žinenky, má zaujímavú štruktúru a drží pohromade, vyžaduje určitý kumšt. 


Ja som mäsožravec a bez výčitiek zjem aj mačku na smotane ale v poslednom čase sa pokúšam (niekedy viac, niekedy menej úspešne) znížiť množstvo skonzumovaného mäsa a mäsových výrobkov. Rád by som sa dopracoval na úroveň mäso jedenkrát týždenne a podľa možností z domáceho chovu. Hľadám zaujímavé recepty a jedným z nich je spomínaná vegánska zmes do hamburgerov. Jej autorom je Kenji, ktorého som tu už neraz spomínal, a ktorý za nás urobil poctivý prieskum a testovanie, jeho výsledkom je nasledujúci recept. Množstvá surovín som orientačne previedol do metrického systému a tu je ich zoznam. Vyrobíte z nich asi 1 kg zmesi.


680 g šampiňónov

60 ml slnečnicového oleja

Soľ a mleté čierne korenie

6 vetvičiek tymiánu

1 malý baklažán (max. 250 g, využijete z neho iba polovicu)

2 póry

1 stonku zeleru, najemno nasekaného (ja som použil obyčajný, nastrúhaný najemno)

1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno

170 g jačmenných krúp

1 plechovica cíceru, alebo približné množstvo vareného

30 g múky

2 lyžičky prášku do pečiva

1 lyžička Marmitu

150 g kešu orechov

1 lyžička sójovej omáčky

75 g strúhanky


Mriežku v sporáku dajte do stredu a predhrejte ho na 175 °C. Huby pokvapkajte lyžicou oleja a posypte soľou a čiernym korením podľa chuti. Baklažán potrite olivovým olejom, ochuťte a zabaľte do alobalu. Oboje dajte na plech vyložený alobalom a huby posypte vetvičkami tymiánu. Dajte piecť a príležitostne obracajte, až kým je baklažán mäkký, asi 45 minút. Vyberte zo sporáka, baklažán odbaľte a nechajte vychladnúť.


Kým sa huby a baklažán pečú, rozpáľte zvyšný olej na veľkej panvici, vložte zeler s pórom a opekajte na strednom plameni asi 4 minúty. Pridajte cesnak, nechajte ho rozvoňať a odstavte bokom.


Vsypte krúpy do hrnca a prilejte vodu tak, aby ich prevyšovala aspoň o 5 cm. Nechajte zovrieť a potom varte za občasného miešania asi 20 minút. Zlejte a osušte na čistej utierke. Vložte do veľkej misy.


Do mixéra vložte polovicu cíceru, múku, prášok do pečiva, sójovú omáčku, Marmite a polovicu baklažánu (druhú polovicu odložte pre iné použitie). Rozmixujte dohladka. Vzniknutú pastu pridajte do misy ku krúpam. Zvyšný cícer rozsekajte nahrubo v mixéri zhruba na veľkosť šošovice (5 až 6 krátkych pulzov). Pridajte ku krúpam. Rovnako rozsekajte aj orechy a pridajte ku krúpam.


Keď sú huby vychladnuté, rozmixujte ich nadrobno, no aby si zachovali štruktúru (asi 10 pulzov). Pridajte ku krúpovej zmesi. Rovnako rozmixujte aj vychladnutý pór so zelerom.

Rukou alebo vareškou poriadne premiešajte, aby vám vznikla rovnorodá zmes. V chladničke ju môžete skladovať  5 dní , v mrazničke asi 3 mesiace.


Pred samotnou výrobou hamburgerov primiešajte do zmesi strúhanku a premiešajte.  Vytvarujte placku. Ak náhodou nedrží pokope, pridajte trocha vody. Zmes rozdeľte na osem častí a vytvarujte z nich placky. Tepelne spracujte do polhodiny od pridania strúhanky, inak sa rozmočí a stratí štruktúru.


Placky opečte buď na rozpálenej panvici s trochou oleja, asi 3 minúty z každej strany, prípadne 4 minúty z každej strany na grile. Po opečení  položte na žemľu, pridajte syr, ochucovadlá, zeleninu a iné dobroty.


Ja som si v ošiali domácej produkcie upiekol vlastné žemle z chlebového cesta. Boli síce chutné ale príliš hutné pre hamburger. Zmes je však veľmi chutná a dá sa použiť akýmkoľvek spôsobom. Napríklad ju po opečení zarolujte spolu so zeleninou a syrom do placky, je z toho vynikajúce vegetariánske burrito. Sebavedome môžete podávať aj mäsožravcom, určite nebudú ohŕňať  nosy, a ak áno, nič si nazaslúžia :)


P.S.  Je to dobrota.
P.P.S. Jedna tematická skladba :)


6 komentárov:

  1. Vyzera to super, aj ked dost zlozita priprava ,)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zaberie to asi hodinku aj patnast minut ale mnozstvo je dost velke a da sa uchovat v mraznicke. Vacsina casu je pecenie a mixovanie, takze pohodicka. Vysledok naozaj stoji zato.

      Odstrániť
  2. to je fantazia!!!!! vsetko, v com su jacmenne krupy, je super - to je moje heslo :-D

    vyskusam!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mačku na smotane? A potom sa čuduješ, že Salem nie je nadšený, keď ťa vidí vo dverách :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre nezasvätených uvádzam, že Salem je Ivonin kocúr, o ktorom si ale myslím, že by bol mnou rovnako málo nadšený aj keby som bol ultravegán. Holt, kocúry majú svoj hodnotový rebríček, v ktorom ľudia zaujímajú miesto chodiacich zdrojov potravy a občasnej zábavy :)

      Odstrániť
  4. http://allrecipes.com/recipe/burger-or-hot-dog-buns/
    ;-)

    OdpovedaťOdstrániť