23. 7. 2013

"Šalát"


Sú také jedlá, o ktorých ani neviete, ako ich nazvať. Rôzne rodinné recepty, ktoré jedli ešte vaši starí alebo prastarí rodičia a na jedálnych lístkoch reštaurácií ich nenájdete. Nezasvätení vyvaľujú oči v snahe  zistiť, čo je to za lahôdku, pri ktorej mľaskáte s blaženým neprítomným výrazom na tvári a prípadných záujemcov o ochutnávku odháňate nabrúseným nožom (nič ti nedám, sám mám málo). Jedným s takých jedál je i tento šalát. Píšem kurzívou preto, lebo sa jedná skôr o samostatné jedlo, ktoré sa chuťou blíži utopencom a krehké a osviežujúce listy lollo biondo so zálievkou z malinového octu by ste v ňom hľadali márne. 

Tento mocný pokrm ma naučila moja mama a tej ho pripravovali ešte jej starí rodičia, najmä teda děda Krzystek. Keďže základné suroviny sú iba tri, musia byť kvalitné. Omieľam to stále dookola ale ak si kúpite párky vyrobené z mletej žinenky a klovatiny, darmo sa budete čudovať, že tak aj chutia. Okrem nich budete potrebovať už iba rajčiny a cibuľu, čo by momentálne nemal byť problém. Na jednu poriadnu porciu si pripravte:

3 väčšie rajčiny
1 veľkú cibuľu
2 párky
2-4 lyžice octu
3-4 lyžice vody
Mleté čierne korenie
Soľ

Párky nakrájajte na kolieska, cibuľu na polkolieska a rajčiny na plátky . Pridajte ocot, vodu, soľ , čierne korenie a premiešajte. S octom a koreninami narábajte podľa chuti, no toto jedlo by malo byť výrazné. 


Keďže děda nebol tak úplne abstinent, mám tušenie, že podobnosť  s utopencami nie je náhodná. Po prehýrenej noci (no nielen vtedy) vás takýto šalát s poriadnym krajcom domáceho chleba poteší viac ako konfitovaná prepelička. Vyskúšajte a uvidíte.

P.S. Skúšal som už aj balzamikový a jačmenný ocot ale nie je to ono. Sem patrí klasika.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára